Під час розстрілів на Майдані Янукович 11 разів дзвонив Путіну - прокурор

Під час розстрілів на Майдані Янукович 11 разів дзвонив Путіну - прокурор

Укрінформ
Слідство встановило взаємозв’язок між вказівками ексвисокопосадовців і розстрілами мітингувальників 18-20 лютого 2014 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомив під час пресконференції прокурор Департаменту організації, процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв'язку із масовими протестами у 2013 – 2014 роках Денис Іванов.

Як розповів Іванов, у ході слідства з’ясовано, що 20 лютого 2014 року за вказівками тодішніх керівників правоохоронних органів та колишнього президента Віктора Януковича відбулися розстріли мітингувальників на вулиці Інститутській, в результаті яких постраждали 85 мітингувальників, а 48 з них було вбито.

“Ми встановили взаємозв’язок надання вказівок на вчинення цих дій як керівниками правоохоронних органів, так і підлеглими працівниками”, - сказав прокурор.

Крім того, встановлено, що під час активної фази протистоянь на Майдані відбувалися або оперативні наради у керівників правоохоронних органів, експрезидента Януковича, або телефонні з’єднання між експосадовцями.

За словами Іванова, у період 18-20 лютого між начальником ГУ МВС у місті Києві Валерієм Мазаном і заступником начальника столичної міліції Петром Федчуком відбулося 139 телефонних з’єднань, між тодішнім командувачем внутрішніх військ МВС Станіславом Шуляком та Валерієм Мазаном — 47, між Шуляком і ексзаступником міністра МВС Віктором Ратушняком — 16, між Федчуком і Ратушняком - 17 з’єднань.

Крім того, розповів Іванов, у цей період як українські правоохоронці, так і сам тодішній президент Янукович спеціальним урядовим зв’язком з’єднувалися з вищим керівництвом Російської Федерації і керівниками правоохоронних органів.

Зокрема, Янукович здійснив 11 з’єднань з президентом РФ Володимиром Путіним, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко з міністром МВС РФ Володимиром Колокольцевим — 12 з’єднань, а очільник СБУ Володимир Якименко мав 3 з’єднання з керівником ФСБ Олександром Бортниковим.

Оскільки вони спілкувалися спецзв’язком, слідству не вдалося з’ясувати зміст їх розмов, додав Іванов.

На думку слідства, наради і часті розмови дають підстави вважати, що українські експосадовці були обізнані про застосування їх підлеглими спецзасобів і насильства до мітингувальників, а в сукупності з іншими відомостями також свідчать про надання ними усних вказівок на застосування таких заходів впливу на протестувальників.

Іванов розповів, що наразі всі підозрювані у цій кримінальній справі переховуються на території РФ, яка відмовляється надавати будь-яку інформацію про них і екстрадувати до України.

Як повідомляв Укрінформ, слідчі ДБР завершили досудове розслідування стосовно колишнього президента Віктора Януковича та 9 високопосадовців, які 18-20 лютого 2014 року організували силову протидію мітингувальникам у центрі столиці.

Правоохоронці протягом восьми років слідства зібрали понад 1,5 тисячі томів доказів щодо злочинної групи Януковича, до складу якої входили тодішні міністр оборони, голова Служби безпеки та його перший заступник – керівник Антитерористичного центру, міністр внутрішніх справ України та його заступник, начальник Головного управління – командувач внутрішніх військ МВС, тимчасовий виконувач обов’язків начальника ГУ МВС у Києві і заступник начальника ГУ - начальник міліції громадської безпеки ГУМВС у Києві.

Як встановили слідчі, через дії цієї організованої злочинної групи лише за три дні загинуло 76 громадян та понад 800 отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-