Перехід Ріната Ахметова до відкритого протистояння з президентом Володимиром Зеленським фактично відбувся. І схоже, що на наших очах вимальовується сценарій, за яким він буде діяти далі, щоб змінити владу та врятуватися від деолігархізації.

Таку думку в фейсбуці висловив нардеп, член парламентської фракції “Слуга народу” Єгор Чернєв.

“Підготовка до вирішальної атаки розгортається по всіх фронтах. Під крилом Ахметова формується кілька політичних колон на всі смаки виборців, заряджаються всі наявні ЗМІ, куплені політологи, експерти, журналісти та лідери думок. Для того, щоб додатково підігріти протестні настрої, Ахметов цілком може вдатися і до саботажу та створення проблем в енергетиці, адже він контролює 70% ТЕС та ТЕЦ. Він діє за принципом чим гірше, тим краще”, – зазначає парламентарій.

“І це не дивно, адже той самий Ахметов чудово почувався за всіх президентів України і з усіма домовлявся. З нами домовитися в нього не вийшло. Як не вийшло у Медведчука та в інших псевдоопозиціонерів. Тому, однією рукою працюючи на погіршення ситуації в країні, іншою вони хочуть за допомогою своїх політичних та медійних ресурсів створити враження консенсусу суспільства та еліт і, не виключено, закликати людей виходити на вулиці та спровокувати протести”, – пише Чернєв.

“Але все це вже не здатне зупинити деолігархізацію. І це не просто наше бажання, це невідворотній етап історичного розвитку нашої держави, яка вже не може розвиватися далі за нинішньої системи”, – резюмував депутат.

Нагадуємо, що закон про олігархів через, який й почалося це  протистояння, був ініційований саме президентом Володимиром Зеленським. Його метою є мінімізація впливу українських олігархів на політичні, економічні та соціальні процеси в країні та на засоби масової інформацію. 

А оскільки бізнесмен Рінат Ахметов вже багато років займає перший рядок у списку найбагатших українців, втрачати такі позиції через нововведенення, він точно не бажає.

У коментарі для видання “Новое Время” він розповів про своє ставлення до цього закону та й про самі стосунки із президентом Володимиром Зеленським.

На запитання про те, чи вплине законопроєкт про деолігархізацію на самого олігарха та його бізнес, Ахметов відповідає:

“Я вже коментував своє ставлення до цього закону: я не вважаю себе олігархом. Я — інвестор, а група СКМ — найбільший платник податків та роботодавець України. І, якщо буде потрібно, я готовий захищати своє ім’я в українських та міжнародних судах”

Далі мова зайшла й про  Зеленського.

На початку каденції президент Володимир Зеленський збирав представників великого бізнесу на розмову, потім він закликав великий бізнес допомогти державі боротися з пандемією коронавірусу. 

На запитання про взаємовідносини та, чи спілкується Ахметов з президентом, олігарх відповідає: 

“Мій Фонд допомагає людям уже 16 років. Філософія Фонду й моя філософія — не проходити повз чуже лихо й чужий біль сприймати як свій. Тому мене „закликати“ до допомоги не потрібно — ми допомагали й допомагатимемо… Щодо зустрічей із Президентом, то я на такі зустрічі ніколи не просився й не прошуся. Для мене головне — щоб Україна була успішною, а українці — щасливими. Це набагато важливіше за зустрічі з Президентом”.