Дослідники створюють біопластик з шкірки помідорів

17.11.2021, Служба новин ІАС "Аграрії разом"
Дослідники створюють біопластик з шкірки помідорів Рис.1
Джерело фото: freshplaza.com

Дослідники з Інституту субтропічного та Середземноморського садівництва Ла-Майора розробили біопластик із залишків томатів, який має властивості, аналогічні властивостям комерційного пакувального пластику, але розкладається в морі за один місяць- це набагато менше часу, ніж потрібно для розкладання пластмаси, отриманої з нафти.

Дослідники витягли целюлозу з листя, стебел і шкірки томатів, які викидаються в консервній промисловості після приготування томатного соусу або кетчупу. Вони  використовували ці залишки для створення міцної та прозорої плівки або поліетиленової плівки, яка може мати безліч застосувань, заявив дослідник IHSM Хосе Алехандро Ередіа.

Хосе працює з целюлозою, отриманою з цих залишків, для створення матеріалу, який можна модифікувати антибактеріальними біоактивними речовинами і антиоксиданти, які мають властивості для упаковки харчових продуктів і які, крім того, розкладаються за мінімальний час у порівнянні з пластиковими контейнерами.

Ці біопластики можуть бути гідрофобними, флуоресцентними, перламутровими або мати різні кольори і відтінки в залежності від освітленості. Крім того, їх також можна використовувати для виготовлення «розумної упаковки».

Коли вони використовуються для захисту харчових продуктів, пластик втрачає свій первісний колір, коли вбирає воду, починає втрачати свою структуру, починає втрачати антиоксидантні властивості і перестає бути корисним; таким чином діючи як свого роду датчик.

Також, ці пластмаси можна використовувати для покриття внутрішньої частини банки. Ередіа запевнила, що цей пластик нічим не поступається пластику з похідних масел, оскільки він допомагає металу дуже добре чинити опір корозії і не мігрує в їжу.

Однак, за словами дослідника, цей новий пластик не буде використовуватися сектором протягом тривалого часу, тому що промисловість пластмас повинна мати можливість використовувати те ж обладнання, щоб ця зміна була економічно життєздатною, що означатиме революцію для навколишнього середовища і продовольчої стійкості.

Також читайте:

Джерело: 
www.freshplaza.com.
Читайте більше новин з розділів: 
Наука, інновації Наука (Ексклюзив) Усі новини
Дізнавайтесь першими найсвіжіші агрономічні новини України та світу на нашій сторінці в Facebook, Twitter Telegram.

Коментарі та відгуки