Комітет Генасамблеї ООН схвалив проєкт посиленої резолюції щодо Криму – Кулеба

Читать на русском
Проєкт резолюції зазначає виняткову відповідальність Росії як держави-окупанта у забезпеченні мешканців півострова питною та прісною водою.
Фото: пресслужба МЗС

Комітет Генасамблеї ООН сьогодні схвалив проєкт із ситуації з правами людини у Криму.

Вперше у документі зафіксували підтримку Кримської платформи, повідомив у Twitter міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Вітаю ухвалення проєкту посиленої резолюції щодо ситуації з правами людини в Криму, який щойно пройшов 3 комітет ГА ООН. Вперше було зафіксовано підтримку Кримської платформи. Документ також закликає РФ звільнити українських політв'язнів, забезпечити права кримськотатарського народу», - написав він.

При цьому міністр додав, що резолюцію схвалять на сесії Генасамблеї ООН у грудні.

«Я вдячний усім державам-членам ООН, які підтримали цей важливий проєкт резолюції. Її схвалення на сесії ГА ООН у грудні дозволить додатково консолідувати міжнародну підтримку України на заваді відновлення нашої територіальної цілісності», - написав міністр.

Цього року в проєкті резолюції ключовими нововведеннями стали відображення в назві резолюції статусу Криму як тимчасово окупованого півострова, підтримка співпраці в Кримській платформі, наголос на відповідальності Росії за дотримання прав кримських татар як корінного народу Криму, вимога скасувати вироки, винесені заочно лідерам.

При цьому в резолюції наголошується, що нарощування військових у тимчасово окупованому Криму та численні навчання російських збройних сил спричиняють довгострокові негативні наслідки в регіоні, зокрема, ускладнюють забезпечення основних прав цивільного населення.

Проєкт резолюції зазначає виняткову відповідальність Росії як держави-окупанта у забезпеченні мешканців півострова питною та прісною водою.

Водночас у резолюції засуджуються незаконні дії РФ щодо знищення чи переміщення культурних та природних цінностей України, розташованих у Криму.

Раніше повідомлялося про те, що в окупованому Криму активісти зафіксували 73 затримання на місяць.

Нагадаємо, СБУ викрила канал переправлення вибухівки із Криму.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: