Зеленський і глава Єврокомісії поговорили про енергобезпеку та ситуацію на кордонах

Зеленський і глава Єврокомісії поговорили про енергобезпеку та ситуацію на кордонах

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський поінформував голову Європейської комісії Урсулу фон дер Ляєн про розвиток безпекової ситуації на сході України у зв’язку з напругою навколо наших кордонів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Президента.

“Глава держави поінформував співрозмовницю про розвиток безпекової ситуації на сході нашої країни у зв’язку з напругою навколо українських кордонів, а також про зусилля України, спрямовані на мирне врегулювання”, - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Зеленський подякував за непохитну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України, зокрема за тверді сигнали, які висловила президент Єврокомісії під час нещодавнього візиту до Вашингтона.

В Офісі Президента наголосили, що сторони також обговорили загострення ситуації на європейсько-білоруському та українсько-білоруському кордонах. "Співрозмовники констатували, що ця ситуація є гібридною атакою, яка потребує спільних зусиль і взаємодії", - заявили в ОП.

Президент поінформував очільницю Єврокомісії про кроки, які здійснює Україна з метою посилення безпеки на кордоні з Білоруссю.

"У цьому контексті було обговорено шляхи розширення співпраці між Україною та Євросоюзом у міграційній сфері та можливості залучення допомоги ЄС для облаштування українсько-білоруського кордону", - зазначили в ОП.

Повідомляється, що сторони також детально обговорили питання енергетичної безпеки Європи. У цьому зв’язку Президент України вкотре наголосив, що проєкт «Північний потік – 2» є насамперед безпековою загрозою для всієї Європи.

Він представив низку пропозицій, спрямованих на запобігання енергетичній кризі у Європі. Зокрема, співрозмовники обговорили ідею щодо створення регіональної платформи зі зміцнення енергетичної безпеки.

"Президент України наголосив, що наша держава готова зменшити вартість транзиту газу своєю територією та надати власні підземні сховища для зберігання стратегічного резерву палива", - заявили в ОП.

Зеленський також подякував ЄС за виплату наприкінці жовтня другого траншу макрофінансової допомоги в розмірі 600 млн євро в межах реалізації домовленостей, досягнутих під час 23-го Саміту Україна – Європейський Союз.

Як повідомляв Укрінформ, 12 листопада головнокомандувач Збройних сил України генерал-лейтенант Валерій Залужний заявив, що на тимчасово окупованих територіях сходу України Росія підтримує потужне угруповання чисельністю 35,5 тисяч осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-