ЄС виділить 700 000 євро на допомогу мігрантам на кордоні Польщі та Білорусі

ЄС виділить 700 000 євро на допомогу мігрантам на кордоні Польщі та Білорусі

Обсяг допомоги може бути збільшений за умови покращення доступу гуманітарних організацій

ЄС виділить 700 000 євро на допомогу мігрантам на кордоні Польщі та Білорусі
фото Anadolu

Євросоюз виділив 700 000 євро в якості гуманітарної допомоги мігрантам із країн Близького Сходу, які перебувають у Білорусі поблизу кордону з Польщею. 200 000 євро з цієї суми буде направлено через білоруський Червоний Хрест для надання людям на кордоні негайної допомоги у вигляді продуктів харчування, засобів гігієни, ковдр та наборів першої медичної допомоги, повідомила у середу, 17 листопада, Єврокомісія. Про це пише Deutsche Welle.

Ще 500 000  євро буде направлено мігрантам через гуманітарні партнерські організації, з якими ЄС перебуває в контакті, повідомляється далі.

За словами єврокомісара з врегулювання криз та гуманітарної допомоги Янеза Ленарчича, Євросоюз підтримує своїх партнерів у сфері надання гуманітарної допомоги, «щоб полегшити страждання людей, які опинилися на кордоні та інших регіонах Білорусі».

«Я закликаю надати постійний доступ гуманітарним організаціям сторонам по обидва боки кордону», – заявив він.

У заяві також зазначається, що Єврокомісія у разі потреби готова надати додаткову гуманітарну допомогу, якщо доступ гуманітарних партнерських організацій до Білорусі покращуватиметься.

Ситуація на східному зовнішньому кордоні Євросоюзу різко загострилася 8 листопада, коли з боку Білорусі до неї підійшли кілька тисяч мігрантів, які мають намір перебратися до Євросоюзу. За різними даними, на кордоні між Польщею та Білоруссю застрягли тисячі людей, які ночують у тимчасових таборах за низької температури.

В останні дні групи мігрантів не раз намагалися прорватися через огорожі та перетнути кордон. Міноборони Польщі звинуватило білоруських силовиків у наданні допомоги та озброєнні мігрантів. 16 листопада мігрантів відвели до логістичного центру у Гродненській області та організували там нічліг.

Наприкінці травня ц.р. Олександр Лукашенко заявив, що влада більше не затримуватиме біженців, які намагаються через Білорусь нелегально потрапити на територію ЄС. На початку осені істотно збільшилася кількість авіарейсів із країн Близького Сходу до Мінська. Після цього різко посилився потік мігрантів, які прагнуть потрапити до ЄС через Білорусь.

Євросоюз звинувачує режим Лукашенка у навмисному провокуванні напруженої ситуації та організації переправлення тисяч людей до кордонів Євросоюзу у відповідь на європейські санкції.

У відповідь на «гібридну атаку» Мінська Євросоюз планує запровадити п'ятий пакет санкцій.

Тим часом мігранти, які організували табір на білорусько-польському кордоні в районі переходу «Брузги», покинули табір і пішли у невідомому напрямку. Про це йдеться на сторінці прикордонної служби Польщі у Twitter.

«Ми спостерігаємо, що іноземці, що блукають білоруською стороною в районі прикордонного переходу «Брузги», зібралися та залишають табір. Під наглядом білоруських служб вони переміщуються у невідоме місце», – йдеться у повідомленні.

На прикордонному переході «Брузги», як і раніше, «блукає група іноземців», зазначають у відомстві. За інформацією прикордонників, вони організували в цьому районі новий табір, тоді як у старому, як і раніше, залишаються люди. Загалом поблизу знаходяться приблизно 1000 іноземців, решту забрали білоруські служби, вважають у відомстві.

Нагадаємо, Єврокомісія звернулася до понад 10 авіакомпаній з вимогою не перевозити мігрантів у Білорусь.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло