Іран продовжує нарощувати збагачення урану - МАГАТЕ

Іран продовжує нарощувати збагачення урану - МАГАТЕ

Укрінформ
Іран збільшив свої запаси високозбагаченого урану, порушивши зобов'язання, взяті у рамках ядерної угоди 2015 року.

Як передає Укрінформ із посиланням на АР, так вважають у Міжнародному агентстві з атомної енергії.

У своєму конфіденційному щоквартальному звіті МАГАТЕ повідомило, що в Ірані оціночні запаси урану зі збагаченням до 60% чистоти, що розщеплюється, становлять 17,7 кг, що на 8 кг більше, ніж у серпні. Така кількість урану є близькою до рівня, необхідного для створення ядерної зброї.

МАГАТЕ не може перевірити точні запаси збагаченого урану в Ірані через обмеження, накладені Тегераном на інспекторів ООН на початку цього року.

У МАГАТЕ немає доступу до відеозаписів спостереження за іранськими ядерними об'єктами або до онлайн-моніторів збагачення та електронних пломб з лютого.

В окремому звіті про свою роботу в Ірані агентство повідомило про стурбованість голови агентства Рафаеля Маріано Гроссі тим, що інспектори «зазнають надмірно агресивних фізичних обшуків з боку співробітників служби безпеки на ядерних об'єктах в Ірані».

Очікується, що цього місяця Гроссі вирушить до Тегерану для прямих переговорів з іранськими офіційними особами про відновлення здатності агентства в режимі реального часу знати, що робить країна з видобуванням урану.

Як відомо, Іран припинив виконання ядерної угоди (JCPOA) після того, як колишній президент США Дональд Трамп вийшов з угоди у 2018 році та розпочав кампанію максимального тиску на Іран за допомогою нових жорстких санкцій. Наприкінці жовтня Тегеран погодився поновити ядерні переговори до кінця листопада 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-