Вчені відтворили зовнішність відомої мумії із Єгипту: як виглядала дівчина

Вчені відтворили зовнішність відомої мумії із Єгипту: як виглядала дівчина. Фото

Вчені реконструювали зовнішність єгипетської мумії, відомої як Шеп-ен-Ісіда. Виявилося, що дівчина, яка померла близько 2600 років тому, була "дуже красивою" з глибокими карими очима і верхніми зубами, що злегка виступають.

Про це повідомляє Daily Mail.

Читайте також:

Читайте також: У Китаї знайшли стародавню гробницю із похованими живцем воїнами. Фото

Зовнішність відомої єгипетської мумії

Зазначається, що Шеп-ен-Ісіду знайшли в 1819 році у Дейр-ель-Бахарі, відомому комплексі заупокійних храмів і гробниць, розташованих на західному березі річки Ніл в Єгипті.

У 1820 році її перевезли до Швейцарії. Останки нині зберігаються в бібліотеці абатства Сан-Гало в швейцарському місті Санкт-Галлен.

Відтворена зовнішність єгипетської мумії

Як виглядала давня єгипетська мумія

Судячи із написів на її саркофазі науковці зробили висновок, що вона належала до багатої сім'ї вищого стану і повинна була мати певний рівень формальної освіти, живучи в 7 столітті до нашої ери.

На думку фахівців, вона була дочкою жерця в місті Фівах й жила в пізній період початку 26-ї династії - останній період розквіту Стародавнього Єгипту.

Науковці відновили обличчя жінки-мумії, використовуючи комп'ютерну томографію та морфологічні дані її скелета.

Відтворене обличчя стародавньої мумії

Реконструкцією зовнішності займався Дослідницький центр FAPAB на Сицилії та Університет Фліндерса в Австралії. В експерименті також брав участь 3D-дизайнер із Бразилії Сісеро Мораєс.

Однією з її найпомітніших фізичних особливостей, як зауважили експерти, була хороша збереженість зубів. Команда поступово створювала живі шари, додаючи тканини, очі та шкіру, а потім дрібні деталі, такі як волосся та крихітні ластовиння навколо носа.

Відтворене обличчя стародавньої мумії

Завдяки добре складеному черепу науковці встановили, що вона була красивою жінкою за життя. З огляду на її єгипетське походження, вони припустили, що у дівчини були карі очі й трохи більш оливковий колір шкіри.

Науковці наголосили, що робили реконструкцію, ґрунтуючись на анатомічних даних. При цьому не використовувалися прикраси, одяг та перуки.

Інші новини про відкриття вчених

  • Зовсім нещодавно всередині гробниці були виявлені "дивні" чорні плями, які досліджувалися під час документального фільму Smithsonian Channel "Таємниці: гробниця Тутанхамона".
  • У західній частині Єгипту виявили велику греко-римську гробницю із 20 муміями. На знахідку натрапили археологи під час "полювання" на поховання цариці Клеопатри.