НАТО збільшує військову присутність у Східній Європі через дії РФ на кордонах України

Фото з сайта nato.int

НАТО посилює свою присутність у країнах Східної Європи, які є членами Північноатлантичного альянсу. Заходи спрямовані на зміцнення союзників на тлі нарощування військової присутності Росії біля українського кордону.

Про це повідомляє UA з посиланням на сайт НАТО.

“НАТО продовжить вживати всіх необхідних заходів для захисту союзників, зокрема шляхом посилення східної частини Північноатлантичного альянсу. Ми завжди реагуватимемо на будь-яке погіршення нашого безпекового середовища, зокрема вдаючись до зміцнення колективної оборони”, – заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

НАТО планує такі кроки:

  • Данія направить фрегат у Балтійське море та 4 винищувачі F-16 у Литву;
  • Іспанія відправляє кораблі та розглядає питання щодо відправки винищувачів до Болгарії;
  • Франція готова перекинути військові сили до Румунії;
  • Нідерланди відправлять 2 винищувачі F-35 до Болгарії та переведуть корабель та наземні сили у бойову готовність;
  • США розглядають можливість розширення військової присутності на східному фланзі Альянсу.

За даними Державного департаменту США, Росія сконцентрувала довкола українських кордонів понад 100 000 військовиків, а також проводить кампанію з дестабілізації ситуації в Україні.

Нагадаємо, 12 січня за результатами засідання Ради Росія – НАТО генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг повідомив, що питання членства України в НАТО будуть вирішувати лише країни-члени Альянсу, а Росія не має права вето в цьому питанні.

Єнс Столтенберг також наголосив, що Альянс готовий до діалогу з Росією, проте ніколи не піде на компроміс щодо основних принципів європейської безпеки.

Читайте також: РФ отримала гранично конкретну відмову щодо її вимог про нерозширення НАТО, – Боррель

Прямий ефір