Про це він розповів в програмі «Антишпора від Подорожнього».

За його словами, під економічною політикою розуміють взаємопов’язану систему довгострокових і поточних цілей економічного розвитку, що визначені державою, комплекс відповідних державних рішень та заходів, спрямованих на досягнення цих цілей з використанням державної влади у сфері економіки.

«В політичному значенні економічна політика – це діяльність політичних суб’єктів – держави, політичних партій, рухів – щодо вироблення і реалізації системи практичних заходів з метою впливу на економічний стан суспільства. Сферою економічної політики є взаємодія економіки і політики», - каже Юрій Подорожній.

Він зазначив, що суб’єктами економічної політики виступають політична влада, різні політичні структури, недержавні союзи, об´єднання, система лобіювання. Об’єктом економічної політики, додав політтехнолог, є економічна система в цілому або окремі її ланки. До структури економічної політики Юрій Подорожній відніс фінансово-кредитну, інвестиційну, соціальну, зовнішньо-економічну, науково-технічну політику. Також, за словами експерта, структурні елементи економічної політики включають податкову та бюджетну політику.

«Призначення економічної політики держави – сприяти природному еволюційному економічному розвитку, запобігати зловживанням економічною владою з боку окремих осіб, груп, підприємств, а також кризовим явищам в економіці. Залежно від конкретних обставин, цілі економічної політики можуть і повинні змінюватись, гнучко реагувати на фактичний стан економіки, її проблеми та протиріччя», - заявив Юрій Подорожній.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

За його словами, можна сформулювати кілька загальних бажаних цілей економічної політики в ринковій економічній системі. Такими, зазначив політтехнолог, є економічне зростання, ефективна зайнятість, стабільний рівень цін, зростання економічної ефективності, захист і підтримка принципів економічної свободи, соціальна безпека і стабільність.

Як повідомляв Знай.ua, Подорожній розповів, чим характеризується політична система України.

Також Знай.ua писав про те, що Солодко розповів, чи справді в Україні триває боротьба з корупцією.