$ 38.08 € 41.49 zł 9.64
+15° Київ +16° Варшава +9° Вашингтон

Танення льодовиків у Норвегії дозволило знайти давні стріли та інструменти загонщиків

jour12 23 Лютого 2022 13:21
Танення льодовиків у Норвегії дозволило знайти давні стріли та інструменти загонщиків



Лід, що тане, оголив наконечники стріл, сліди полювання на північних оленів і гірську стежку в одному з багатьох місць Норвегії, за якими стежить команда археологів проекту Secrets of the Ice.


Під час останнього обстеження території було знайдено п'ять стріл, три з яких із залізними наконечниками. Вони були виявлені на віддаленій внутрішній горі Сандгровскарет.

Гори та крижини в Сандгровскареті не давали укриття для мисливців, тому їх довелося спорудити. 40 таких так званих мисливських навісів — кам'яних стін у формі півкола, за якими ховалися мисливці, були знайдені, коли льодовикові археологи відвідали це місце чотири роки тому.

"Це було велике місце для полювання", - каже археолог Еспен Фінстад.

Мисливські навіси є кам'яними конструкціями, зробленими для того, щоб приховати мисливців і не відлякати північних оленів. Вони знаходяться на висоті 1800-1900 метрів над рівнем моря, тому мисливці тут не мешкали.

"Швидше за все, вони жили в долинах, але явно мали великі мисливські угіддя вище в горах", - каже Фінстад.

Льодовикові археологи виявили кілька таких поселень, що належать до епохи вікінгів та раннього середньовіччя. Археологи також знайшли в Сандгровскареті 32 так звані відлякуючі палиці, які використовувалися при полюванні на оленів.

"Деякі з них лежали в ряд, вказуючи на те, де колись стояла свого роду психологічна огорожа для північних оленів", - пишуть вчені.

Відлякуючі палиці — найпоширеніші знахідки на льоду, що тане в Іннландеті. У деяких місцях їх сотні, у деяких лише кілька. Усього було виявлено понад 1000 таких палиць. Палиці зазвичай мають довжину близько одного метра, до вершини прикріплений рухомий предмет, наприклад, тонкий прапор, який майорить на вітрі.

"Ти принесеш зв'язку цих паличок у гори і, залежно від погоди, вітру та місця, де водяться північні олені, розрахуєш, як краще змусити їх рухатися до мисливських загород, і розставиш ряди цих паличок по льоду", - пояснює Фінстад.

Рух палиць змушував оленів хвилюватися та рухатися у протилежному напрямку.

«Це був спосіб маніпулювати тваринами, щоб вони йшли у тому напрямку, де ви їх чекали з луком та стрілами», — каже Фінстад.

Вчені виявили п'ять стріл, за словами Фінстада, це "маленька колекція". У трьох із них збереглися залізні наконечники стріл. Один з них відноситься до рідкісного типу, і це перша знахідка цього типу наконечника стріли на льоду. Раніше він був відомий лише за єдиною могилою, яка датується приблизно 550-600 роками нашої ери. Два інші наконечники стріл добре відомі з поховань залізної доби.

Дві інші стріли були дуже довгими – до 1 метра – але не мали наконечників. Судячи за формою, вони відносяться до ранніх періодів, ймовірно, 800 р. до н.е.

Кістки та роги північного оленя теж були зібрані, але ще не датовані за допомогою аналізу ДНК.

Дослідження на стоянці Сандгровскарет також виявили давню гірську стежку. Відповідно до місцевої історії, вона використовувалася до 19 століття. Чого археологи не знають, так це того, як далеко йде у минуле використання гірської стежки. Стежка відзначена декількома так званими пірамідами з каменів, невеликими штучними купами каміння, що використовуються для позначення шляху.

«За цими кам'яними пірамідами неможливо сказати, скільки років стежці», — каже Фінстад.

Однак в іншому місці, Лендбреен в Йотунхеймені, лід, що тане, оголив забутий гірський перевал, а також ряд артефактів, що відносяться до залізної доби. І тут археологи знають, що перевал давно забутий і використовується.

Нагадаємо, під час відливу на шотландському острові Скай аспірант подивився вниз на прибережні скелі і зробив відкриття всього свого життя: останки найбільшого птерозавра юрського періоду.

Доктор Октавіо Матеус і доктор Даріо Естравіз-Лопес з португальського Музею Луріньян виявили новий рід і вид динозаврів, який був названий Iberospinus natarioi. Iberospinus natarioi бродив по нашій планеті в період ранньої крейди, приблизно 129 млн років тому

Археологи виявили два шоломи, які, ймовірно, виявилися трофеями у битві VI століття до н. е. між етрусками і грецькими колоністами.