Війська Російської Федерації, за неофіційними даними, пожвавилися в Запорізькій області – під містом Гуляйполе пішли в атаку. Злі язики стверджують, що Запорізька область “заворушилася”, під Гуляйполем ворог пішов в атаку, розповів радник Офісу президента Володимира Зеленського Олексій Арестович в ефірі “Фейгин Live”. За його словами, подробиці поки невідомі, але кажуть, що може бути досить неприємно. Співрозмовник додав, що активізуватися могли ворожі війська, які потрапили в Запорізьку область після відступу з Херсона, і ті, які і раніше перебували в регіоні.

“Задум зрозумілий… Повернулися ми до того, що було на другій фазі війни, після того, як вони перекинули війська з-під Києва і з півночі України вивели. Вони знову повертаються до того ж задуму… “великі кліщі”, “малі кліщі”. Ось дивись, Гуляйполе, далі на Покровське туди, Василівка і на Павлоград. Кордон Дніпропетровської та Донецької області. Тільки тоді вони ще від Ізюма хотіли туди пройти через Барвінкове, щоб затиснути кільце, і вся Донецька область потрапила в оточення”, – пояснив Арестович.

Радник вважає, що противники можуть одного разу знову захотіти побігти з півночі Харківської області на той же самий Павлоград.

“Але навіть якщо вони, за їхніми задумами, знизу підрізають, то нам досить неприємно стає. Зрозуміло, що вони нічого не підріжуть, я зараз про задум кажу… тобто логіка зрозуміла – …всі ці війська будуть перекинуті на “звільнення” Донецької та Луганської області, для того, щоб пред’явити це як результат війни – “ДНР” і “ЛНР” так звані ми відбили, вони “частина Росії”, не дарма вісім років страждали…”, – пояснили в ОП.

Арестович додав, що це можна продати всередині РФ як політичний результат війни. Він зазначив, що російські військові намагалися наступати на Гуляйполе силами шести штурмових груп, але спроби виявилися невдалими.

“На Запорізькому напрямі близько 6 штурмових груп у складі десь по 100-120 осіб із вчорашнього ранку намагалися буквально брати Гуляйполе. А підтримувала їх, вважай, БТГ. Мало виявилося для якихось подвигів, зараз не рухаються, більше 12 годин стоять на місці”, – зазначив Арестович.

За його словами, серйозного настання не сталося. Фактично був місцевий рух, можливо, спроба розвідки оборони. На думку Арестовича, спроба вийшла невдалою. Раніше секретар комітету оборони та розвідки ВРУ, полковник СБУ Роман Костенко розповів, яка стратегія ворога на зимовий період і як вони діятимуть.

“Якщо з півдня йти, то, думаю, що тут нині йтимуть позиційні бої та артилерійські дуелі. Ми будемо намагатися знижувати потенціал ворога, знищуючи їхні склади з боєприпасами, пункти управління. Будуть вестись бойові дії через Дніпро, зокрема по Нікополю. Вони будуть намагатися знищити логістику і техніку”, – говорить полковник. 

Армієць вважає, що ворог і далі тиснутиме на Донбасі, щоб отримати хоч якусь “перемогу”.

“Що стосується Донбасу, то ворог буде намагатися тиснути, бо ворогу потрібна хоч якась перемога. Все-таки взяти Донбас в його адмінмежах, щоб показати хоч якусь перемогу на свій внутрішній ринок. Думаю, наші військові зроблять однозначно все, щоб цього не допустити… Є незначні тактичні успіхи у ворога на Донбасі, але вони це продавлюють м’ясом своїх солдатів, щоб узяти хоч якусь сотню метрів або якийсь населений пункт, який не відіграє ролі навіть в оперативному значенні”, – пояснює Костенко.

Також, за словами нардепа, ворог може спробувати наступати на півдні, а саме на Запоріжжі.

“І зараз чекаємо, куди ворог перекине свої війська. Є такі побоювання, що вони і з півночі можуть зайти і розвинути наступ на Запоріжжя, щоб взяти у “кліщі”, тобто оточення, наше угруповання. Але наше командування це знає і тому будемо робити все, щоб плани ворога поламати”, – підсумовує армієць.