Розвідка Великої Британії вважає, що причиною запеклих боїв за Бахмут протягом чотирьох місяців є політичне завдання.

Окупаційні війська докладають значну частину своїх загальних військових зусиль і вогневої потужності на ділянці укріпленої лінії фронту довжиною приблизно 15 км навколо Бахмута, вказується у щоденному огляді Міністерства оборони Великої Британії.

“Проте кампанія була непропорційно дорогою порівняно з цими можливими вигодами. Існує реальна ймовірність того, що захоплення Бахмута стало насамперед символічним політичним завданням для Росії”, – припустили у британському відомстві.

На думку розвідників, Росія планує оточити українське місто тактичним наступом на північ та південь. Зазначається, що окупанти за останні дні, ймовірно, досягли незначних успіхів на південному напрямку цього наступу. Тепер армія РФ прагне зміцнити обмежені плацдарми на захід від заболоченої місцевості навколо малої річки Бахмутка.

Британська розвідка заявила, що від початку серпня 2022 року Росія зробила Бахмут пріоритетним напрямком своїх наступальних операцій при тому, що захоплення міста дасть їй обмежену оперативну цінність. Однак, потенційно це дозволить Росії загрожувати більшим міським районам Краматорська та Слов’янська.

Аналітики Американського Інституту вивчення війни вважають, що російські окупанти не змогли винести уроки з попередніх дорогих кампаній, зосереджених на незначних в оперативному відношенні населених пунктах. На думку експертів, бої за місто Бахмут в Донецькій області нагадують попередні спроби російських окупантів взяти Сєвєродонецьк і Лисичанськ і можуть стати пасткою для загарбників.

Раніше в Росії поширили фейкову інформацію про значні успіхи окупаційної армії на Бахмутському напрямку і просуванні в бік Часового Яру для перерізання однієї з основних наземних комунікацій Сил оборони України. Насправді прорив виявився нікчемним.

За словами аналітиків, фейк про досягнення біля Бахмута є частиною російської інформаційної операції.

Вони намагаються надувати щоки, показувати якісь вигадані успіхи. Так, ідуть жорсткі, запеклі бої. Окупанти на цей напрямок кидають усе, що можуть. Для них, вочевидь, це принципово. Вони хочуть показати, що після усіх поразок, які вони зазнали у цій війні, вони ще можуть десь наступати. Правда полягає у тому, що наступати вони хочуть, але регулярно розбивають лоба об українську оборону. Є великий подвиг українських солдат, передовсім піхоти, яка витримує цей величезний тиск, постійні штурми і обстріли.

Радник Офісу президента Олексій Арестович заявив, що росіяни планують повторити в Бахмуті той же сценарій, який був у Сєвєродонецьку, і змусити ЗСУ залишити місто. Однак Арестович переконаний, що це неможливо.

Намагаючись захопити Бахмут, росіяни переслідують пропагандистські і політичні цілі. Їм потрібно показати, що на фоні усіх поразок є якісь напрямки, де вони зберігають ініціативу і наступають. Про це в інтерв’ю «Главкому» сказав колишній народний депутат, молодший лейтенант Андрій Іллєнко.

«Бахмут – це велике місто. З військової точки зору, це прифронтове місто як мінімум з середини літа. Бахмут – колишній адміністративний центр Донецької області, комунікаційний вузол, від нього ідуть дороги на Костянтинівку, Дружківку, Краматорськ, Слов’янськ», – пояснив Іллєнко.

За словами екснардепа, росіяни намагаються концентрувати свої сили на Донбасі.

«За останні кілька місяців стало зрозуміло, навіть із заяв пропагандистів, що вони переходитимуть до меседжу, що Донбас для них – головна ціль цієї війни. Хоча очевидно, що з самого початку вони планували захоплення всієї України», – пояснив військовий.