$39.22 €42.44
menu closed
menu open
weather +11 Київ

Росія просить Ізраїль не заважати перевезенню зброї із Сирії для використання проти України – ЗМІ

Росія просить Ізраїль не заважати перевезенню зброї із Сирії для використання проти України – ЗМІ Через брак зброї для війни з Україною РФ вивозить із Сирії системи ППО С-300
Фото: ЕРА

Росія звернулася до Ізраїлю з проханням не перешкоджати перекиданню військової техніки із Сирії в Україну. Про це 4 грудня пише The Times of Israel з посиланням на суспільне телебачення KAN.

Один із посадовців на умовах анонімності повідомив телекомпанії, що ізраїльські та російські офіційні особи останніми днями ведуть переговори. Посольство Росії в Ізраїлі не відповіло на запит журналістів на цю тему.

The Times of Israel зазначає, що Тель-Авів і Москва давно координують свої дії в сирійському повітряному просторі, щоб уникнути зіткнень. Але після вторгнення Росії в Україну 24 лютого "відносини між ними загострилися".

"Ізраїль завдав у Сирії сотні ударів, спрямованих на те, щоб перешкодити Ірану створити там військовий плацдарм і зупинити його постачання передової зброї ліванському терористичному угрупованню "Хезболла"... Тим часом Росія надала своєму союзнику Сирії тисячі військовослужбовців і військову техніку, допоки режим намагається придушити виснажливу громадянську війну", – ідеться у статті.

У жовтні The New York Times повідомила, що Росія виводить свої сили із Сирії через обмеження постачання під час війни в Україні, зокрема – демонтує системи ППО С-300, які становили серйозну загрозу для операцій ізраїльських ВПС у країні.

"Надаючи гуманітарну допомогу, Ізраїль дотримується суворої політики відмови від військової допомоги Україні... Однією з основних причин такої політики, мабуть, є стратегічна потреба Ізраїлю у збереженні свободи операцій у Сирії. Однак останнім часом Єрусалим, схоже, з ентузіазмом ставиться до ідеї постачання оборонного обладнання, оскільки Іран постачає Кремлю ударні безпілотники. Неясно, чи змінить імовірний майбутній прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху курс на війну", – аналізує ситуацію ізраїльське видання.

Контекст

Після вторгнення РФ 24 лютого в межах допомоги Україні Ізраїль відкрив польовий шпиталь у Львові й передав кілька броньованих машин швидкої допомоги. Окрім того, Ізраїль передає Україні захисні шоломи, бронежилети, костюми для саперів і протигази. Однак у країні відхилили прохання США дозволити Берліну постачати Україні протитанкові ракети, вироблені в Німеччині за ізраїльською ліцензією, повідомило видання Axios.

Посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський заявив 4 жовтня, що Ізраїль активно допомагає Україні, але не переходячи "червоних ліній". За його словами, вони пов'язані із ситуацією на Близькому Сході, яка будь-якої миті може скотитися в передвоєнну чи воєнну.

16 жовтня, після того, як стало відомо, що Іран не лише постачає Росії дрони, а й передає балістичні ракети, міністр у справах діаспори Ізраїлю Нахман Шай заявив про необхідність надання Україні військової допомоги. Це зруйнує відносини Ізраїлю з РФ, відреагував експрезидент Росії, заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв. 17 жовтня видання Walla! написало, посилаючись на неназваного високопосадовця міністерства закордонних справ Ізраїлю, що заява Шая не відбиває позиції уряду країни.

18 жовтня глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що Україна надішле офіційну ноту уряду Ізраїлю з проханням невідкладно надати їй системи ППО.

19 жовтня міністр оборони Бені Ганц заявив, що Ізраїль готовий брати активну участь у створенні для України ефективної системи раннього попередження про авіаудари, але не передаватиме систем озброєнь Україні "через низку оперативних міркувань".

За даними ЗМІ, Ізраїль передав Україні розвіддані для боротьби з іранськими дронами-камікадзе.

24 жовтня президент України Володимир Зеленський закликав Ізраїль визначитися, з ким він у цій війні.