$39.60 €42.27
menu closed
menu open
weather +7 Київ

Офіцер зенітно-ракетних військ Смажний: Три місяці тому в нас не було уявлення про антидроновий захист. Нині ефективність роботи по дронах наближається до 100%

Офіцер зенітно-ракетних військ Смажний: Три місяці тому в нас не було уявлення про антидроновий захист. Нині ефективність роботи по дронах наближається до 100% Смажний: На старих радянських літаках українці роблять дива
Фото: armyinform.com.ua

В інтерв'ю "Радіо НВ" офіцер зенітно-ракетних військ Збройних сил України Денис Смажний розповів, як визначають загрозу ракетних ударів, чому деякі ракети росіян досягають цілей, у чому переваги західних систем протиповітряної оборони та чи допомагає українським військовим застосунок "єППО". Видання "ГОРДОН" публікує головне з інтерв'ю.

Як ЗСУ визначають загрозу ракетного удару

Зліт стратегічних бомбардувальників, які несуть на собі крилаті ракети, і вихід у море ракетоносіїв – це є основною ознакою, яка дає нам час для попередження мирного населення про те, що очікується ракетний удар. Також ознакою ймовірного удару може бути зліт МіГ-31, які зараз часто літають над територією Білорусі. Виникає ризик застосування ракет типу "Кинджал".

Також ознаками ракетного удару є запуск ракет С-300, наприклад, із Бєлгородської області, запуск балістичних ракет типу "Іскандер". Тут немає стільки часу – вони досить швидко долітають до нашої території і тому, як правило, для того, щоб сховати людей від першого удару в нас є буквально лічені хвилини, але від наступних ударів люди вже попереджені й повинні перебувати у бомбосховищі до закінчення такої атаки.

Про перевагу західних систем ППО

Сучасні засоби мають більш чутливі радари, які у змозі виявляти малопомітні цілі, такі як дрони, що летять низько, або крилаті ракети типу Х-101, які вже мають певні технології слабкої помітності. Якщо старі радянські системи досить важко їх виявляють, то такі системи, які використовуються NASAMS та IRIS-T легко їх бачать і можуть обстрілювати. Західні системи можуть помічати більшість загроз і по них працювати.

Західні системи більш зрозумілі. Працювати на таких системах – це все одно, що грати в комп'ютерну гру: усе зрозуміло. Потрапляючи на таку станцію, ви вже через декілька хвилин розумієте, як здійснити пуск. Система багато чого робить уже автономно – треба тільки обрати ціль і натиснути на кнопку її знищення.

Третій, більше для військових професіоналів важливий фактор: ці системи є системами нового покоління і їх можна вже об'єднувати в мережеві засоби зенітно-ракетного прикриття. "Бук" або С-300 можуть обстрілювати лише ті цілі, які самі виявили. Якщо ця система не бачить цілі, вона її ніколи не обстріляє. Зенітно-ракетні комплекси NASAMS, IRIS-T і Patriot можуть бути зав'язані в єдину мережу. Скажімо, якщо локатор системи IRIS-T побачив ціль, то по ній може спрацювати і NASAMS, навіть якщо його особистий радар цієї цілі не бачить.

Як змінилося ставлення до засобів ППО

До цієї війни ніхто всерйоз не сприймав систем протиповітряної оборони. Я спілкувався із представниками Німеччини, Норвегії, і завжди в їхніх країнах системи ППО залишалися десь після танків, літаків, артилерії. Думали, що ці засоби можливі для ведення війни. Але українські захисники неба показали, що системи зенітно-ракетного прикриття відіграють дуже важливу роль. Вони зірвали плани російських загарбників щодо панування в повітрі, вони зараз захищають нашу інфраструктуру від ударів із неба, збиваючи 75% усіх загроз.

Розглядалися питання щодо можливості створення свого зенітно-ракетного комплексу. І ми неодноразово зверталися до західних партнерів про те, що нам потрібні сучасні системи. Про NASAMS роками говорили. Про Patriot могли тільки мріяти. Нарешті настав час – і ці системи пішли до нас і вони будуть іти.

Про важливість бойової авіації

Сухопутні війська – це дуже важливий компонент, але він буде найбільш ефективним під прикриттям ППО. ППО забезпечить захист неба, але вона не буде такою ефективною, якщо в нас не буде радіотехнічних військ. А радіотехнічні війська так само будуть працювати адекватно, нормально, але не буде загальної перемоги, якщо в нас не буде сталевого кулака – авіації. Це все працює у комплексі. І винищувачі, особливо західного зразка, будуть відігравати важливу роль. Зараз на старих радянських літаках українці творять дива, прилаштовуючи до них нове озброєння. А уявіть, що буде, якщо до нас надійдуть більш сучасні літаки.

Про боротьбу із дронами Shahed

Під час війни постійно змінюється тактика. Ми вже звикли працювати по певних цілях. А тут з'явилися нові цілі, які летять незвичними маршрутами, на інших висотах, на незрозумілій швидкості. Але наші фахівці дуже гнучкі. Зараз уже ефективність роботи по дронах наближається до 100%. Майже всі дрони на даний момент знищуються. Може, ще не так ефективно можемо знищувати крилаті ракети, але із дронами хлопці наші працюють дуже непогано.

Ще три місяці тому в нас не було навіть поняття про антидроновий захист. Наразі з'являються артилерійські системи. Gepard ефективно по них працюють. Ми вивчаємо маршрути польотів цих дронів і можемо перебудовувати бойові порядки, щоб найімовірніше їх зустрічати. Із кожним днем наші захисники відпрацьовують нові прийоми і шукають найбільш ефективні шляхи знищення нових загроз.

Про крилаті ракети

Найбільша проблема. Вони обирають маршрути, на яких ці ракети непомітні. Вони летять на маленькій висоті, використовують місцевість для прикриття, ховаючись у руслах річок, ховаючись за пагорбами, відповідно, їх важко помітити, через те вони іноді проскакують зенітно-ракетні поля. Це, напевно, і є основною проблемою у роботі з ними.

Про застосунок "єППО"

Ми спочатку дуже скептично до цього ставилися, думали, що ворог буде користуватися можливістю і вводити нас в оману. Але Україна – найкраща цифрова країна, і виявилося, що не може кожен, хто собі захоче, ввести координати цілі – там усе верифікується через "Дію". І ця програма виявилася досить надійним джерелом видачі інформації для деяких підрозділів.