У православному календарі це день вшанування великомучениці Катерини Олександрійської.

Інші назви свята: "Катеринин день", "Катерина Женодавиця", "Перше катання на санях". На Русі особливо шанували святу Катерину жінки, оскільки вона вважалася покровителькою шлюбу та наречених, а також помічницею породіль та вагітних.

Катерина Александрійська, фото: Википедия
Катерина Александрійська, фото: Википедия

Обряд для молодят проводили 7 грудня. На вулиці перед їхнім будинком стелили кожух, вивернутий хутром назовні. Згідно з повір'ям, після того, як молодята пройдуться по ньому, їхню родину буде захищено від пристріту.

Оскільки Катерина Олександрійська вважається захисницею жінок та сімей, у цей день їй молилися про сімейний благополуччя, вдалий шлюб та здоров'я дітей.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

За народними традиціями на Катеринин день пекли круглий хліб. Молоді дівчата катали його по хустці з вишивкою, яку надалі одягали на голову заміжні жінки.

Цього дня у вечірній час незаміжні жінки приймалися за ворожіння, щоб дізнатися про ім'я свого нареченого і хто з них вийде заміж першою.

ворожіння, скріншот з ыидео
ворожіння, скріншот з ыидео

Що не можна робити 7 грудня

Постарайтеся сьогодні не засиджуватися допізна в гостях, як тільки стемніє, слід іти додому. Влаштовувати галасливі вечірки та танцювати заборонено. Також вся їжа має бути пісною, уникайте м'ясних та молочних страв і не пийте алкоголь. Також слід відмовитися від фізичної праці, збирання, прання, ремонту, рукоділля. Якщо вагітна жінка у цей день більше відпочиватиме, то і її пологи пройдуть легше. Ще не можна розпалювати багаття та каміни. Є повір'я, що тоді життя може задимитись.

вогнище у лісі, скріншот з відео
вогнище у лісі, скріншот з відео

У День Катерини неодружені дівчата та хлопці, які вже давно хочуть створити сім'ю, можуть попросити у ікони святої послати їм прекрасну людину, щоб піти з нею під вінець. Для цього вранці 7 грудня варто звернутись до Катерини у молитві.

"О, свята великомученице Катерино, обраний чистоти посудині, стовпі православ'я, надійна представниці наші, що явила нам сама провину молити тя, подвижнице законна, свята на святій горі свято відпочиває!"

Молимо ти: приникши згори, вонми голосу моління нашого, поглянь на лихо рабів твоїх, просвіти затьмарення розуму нашого, сотвори нас гірська мудрувати, а не земна.

Поспіши нам молитвами твоїми перемагати тілесні побажання, пристрасті до миру і підступи злих духів, що на нас зло воюють: нехай твоїм заступництвом у дні житія цього вільні будемо від ворожих їхніх нападів і внаслідок повітряних їхніх катувань. О, премудра діво!

Даруй нам вся, що на користь прохання: бо можи багато випросити у коханого Нареченого, Христа Бога нашого.

Ми знаємо, що багато може молитва праведного, поспішна благоутробністю милосердого Бога, Йому слава, честь і подяка завжди, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь."

Катерина Александрійська, фото: Азбука веры
Катерина Александрійська, фото: Азбука веры

Особиста молитва

"О, свята і славна великомучениця Христова Катерина, швидка помічниця і тепла заступниця з вірою, що припливають до тебе!"

Почуй малу молитву раби твоїй (ім'я). Умоли Людинолюбця Бога, випроси дарувати ми (зміст прохання) і благодатне зміцнення на діла блага. Амінь."