$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +11 Київ

Путін заявив, що війна може бути "тривалим процесом", і назвав цифру відправлених на передову російських мобілізованих

Путін заявив, що війна може бути "тривалим процесом", і назвав цифру відправлених на передову російських мобілізованих Путін стверджує, що на передовій воює 77 тис. російських мобілізованих
Фото: EPA
Президент Росії Володимир Путін заявив, що 150 тис. мобілізованих росіян перебувають у резерві, ще 150 тис. відправили в зону бойових дій в Україні. Про це 7 грудня повідомляє у Telegram "Медуза", цитуючи виступ керівника країни-агресора під час зустрічі з членами Ради з прав людини РФ.

Відповідаючи на запитання, чи варто росіянам чекати на другу хвилю мобілізації, Путін запевнив, що нібито "потреби у проведенні мобілізаційних заходів ні для держави, ні для міністерства оборони [РФ] немає".

Він додав, що із 300 тис. мобілізованих росіян 150 тис. перебувають у зоні бойових дій. Із них, за словами президента РФ, лише 77 тис. служать на передовій.

Путін стверджує, що у "бойовому резерві" окупантів зараз перебуває 150 тис. мобілізованих.

Путін на цій самій зустрічі дав зрозуміти, що війна, розв'язана Росією проти України, може затягтися. Відповідний відеофрагмент виступу глави Кремля оприлюднив Telegram-канал "Смотри".

"Ну, звичайно, це тривалий процес може бути", – припустив він.

4 листопада Путін заявив, що у РФ мобілізували 318 тис. осіб. Того самого дня він сказав, що 49 тис. із них перебувають у зоні бойових дій. До цього, 1 листопада, міністр оборони Росії Сергій Шойгу стверджував, що до районів бойових дій скерували 87 тис. росіян із-поміж мобілізованих.

7 листопада Путін розповів, що приблизно 50 тис. мобілізованих російських військовослужбовців беруть безпосередню участь у бойових діях в Україні. Водночас загальна кількість мобілізованих громадян РФ, які перебували на той момент "у зоні проведення спеціальної операції", як називають у РФ війну в Україні, за його словами, становила приблизно 80 тис. осіб.

Контекст

21 вересня Путін оголосив "часткову" мобілізацію у Росії для поповнення військ, які вторглися в Україну. 28 жовтня Шойгу доповів Путіну про завершення "часткової" мобілізації.

Мобілізовані росіяни заявляють, що їх відправляють на фронт за кілька днів після мобілізації без будь-якої підготовки.

Путін досі не видав указу про завершення мобілізації. У зв'язку із цим російські юристи зазначали, що повернутися до роздавання повісток російська влада може будь-якої миті – попри заяви Кремля, що в указі немає потреби і нібито досить усних заяв президента РФ. Американський Інститут дослідження війни 6 грудня повідомив про ознаки того, що Росія має намір провести другу хвилю мобілізації.

Путіна не бентежать великі втрати російських окупантів в Україні, в Кремлі зараз налаштовані вести тривалу війну, написало 25 листопада видання "Важные истории". За даними джерел видання, влада РФ розуміє, що до весни РФ може втратити 100 тис. мобілізованих, але це "нікого не лякає".

Російські збройні сили – це війська "жахливої" якості, а більшості військовослужбовців ЗС РФ із якісною підготовкою вже немає у живих, вважає міністр оборони Великобританії Бен Воллес.