Вчора президенту Росії Володимиру Путіну передали, точніше повідомили, що найближчим часом Туреччина планує провести наземну військову операцію в Сирії, – повідомляє Телеграм-канал, відомий своїми інсайдами із Кремля “Генерал Службы Внешней Разведки”.

 Ні про терміни, ні про плани Путіна не повідомили, просто від імені президента Туреччини передали не заважати. Сам Путін аж ніяк заважати Ердогану в Сирії і не збирався, у нього і вдома справ повно.

Учора в режимі відеоконференції президент Росії провів щорічне засідання Ради з питань розвитку громадянського суспільства та прав людини. По суті саме засідання – найчистіша профанація, а ефірний час Путін використав для заяв.

Щодо мобілізації президент спробував заспокоїти громадськість, заявивши, що “необхідності для держави в цьому на сьогоднішній день ніякої”. Тут звичайно Путін лукавить, вказуючи, що потреби немає саме на сьогоднішній день, а на січень чи лютий наступного року необхідність є, але навіщо ж засмучувати співвітчизників передчасно. Вказавши єдину користь від СВО-придбання нових територій, президент, правда не пояснив, що самі придбання тимчасові, а їхня втрата веде до громадянської війни та розпаду країни. Права людини, на думку Путіна, створені для того, щоб руйнувати суверенітет, фактично процитувавши Оруелла “Війна це світ, свобода це рабство, незнання сила”.

Але справжнім “яблуком розбрату” Путіна з елітами може стати послання президента до Федеральних зборів, вірніше його відсутність. Оточення президента під час контактів із ним просить Путіна визначитися з датою послання і якнайшвидше.

Сам Путін вважає за краще давати обіцянки, навіть називав кращі дати, але так і не дав чітких вказівок щодо цього. Частина впливових еліт, і до них належить частина керівництва силового блоку, вважають відсутність послання цього року втратою легітимності Путіна як президент.

У такому разі постає питання, а чи варто чекати остаточного програшу у війні та наступної кризи чи президент, який порушив, навіть знівечену та зґвалтовану конституцію вже зараз має бути скинутий. У цьому випадку, звичайно, найкращий варіант оголосити, що внаслідок важкої та тривалої хвороби президент вичерпав свій життєвий ресурс і звалити на нього відповідальність за всі проблеми. Але вчора Путін пообіцяв, що найближчим часом повідомить дату послання. Злякався, не інакше.