$39.60 €42.27
menu closed
menu open
weather +5 Київ

США обміняли російського торговця зброєю Бута на баскетболістку Грайнер

США обміняли російського торговця зброєю Бута на баскетболістку Грайнер В Абу-Дабі відбувся обмін ув'язненими між США й Росією: Бута обміняли на Грайнер
Фото: EPA

Сполучені Штати Америки й Російська Федерація провели обмін ув'язненими. США віддали РФ росіянина Віктора Бута і повертають додому засуджену в Росії громадянку США, баскетболістку Бріттні Грайнер. Про це 8 грудня в Telegram повідомляє російське пропагандистське агентство "РИА Новости" з посиланням на міністерство закордонних справ Росії.

"МЗС Росії: сьогодні в аеропорту Абу-Дабі [Об'єднані Арабські Емірати] успішно завершили обмін росіянина Бута на американку Грайнер", – ідеться в повідомленні.

Уповноважена з прав людини у РФ Тетяна Москалькова заявила, що Бута і Грайнер перед обміном помилували, що означає можливість свободи пересування після обміну, пише "РИА Новости".

Президент США Джо Байден у Twitter пізніше повідомив, що Грайнер у безпеці й уже перебуває в літаку на шляху додому.

У липні телеканал CNN повідомляв із посиланням на джерела, що адміністрація Байдена запропонувала Росії обміняти Бута на Грайнер й обвинуваченого у РФ у шпигунстві громадянина США Пола Вілана. Відомо, що Вілан не став учасником обміну, зазначає CNN.

Контекст

Баскетболістку Грайнер затримали в лютому 2022-го в аеропорту "Шереметьєво", повідомляє "Русская служба BBC". У її багажі виявили картриджі для вейпу з гашишною олією – ця речовина є легальною в багатьох штатах США, але забороненою в Росії. Її звинувачували в контрабанді наркотиків у значному розмірі й незаконному зберіганні без мети збуту.

4 серпня Хімкинський суд визнав баскетболістку винною у незаконному зберіганні наркотичних речовин без мети збуту, а також їх контрабанді у значному розмірі та призначив їй покарання у вигляді дев'яти років колонії загального режиму

Росіянина Бута заарештували в березні 2008 року в Бангкоку, після дворічного позову видали Штатам, де 2012 року його засудили на 25 років за змову з метою продажу великої партії зброї лівому колумбійському угрупованню ФАРК, визнаному в Штатах терористичним. Строк Бут відбував у місті Меріон в Іллінойсі.

Колишнього американського морського піхотинця Вілана затримали в Москві у грудні 2018 року й обвинуватили у шпигунстві. За версією слідства, він отримав від чинного співробітника ФСБ флешку із секретними даними про російські спецслужби. Вілан заявив, що флешку йому підкинули. 15 червня 2020 року Мосміськсуд визнав Вілана винним у шпигунстві й засудив до 16 років колонії суворого режиму.