$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +10 Київ

Подоляк розповів, на яких умовах можливі "гарантії безпеки" для Росії

Подоляк розповів, на яких умовах можливі "гарантії безпеки" для Росії Україна готова гарантувати безпеку Росії в обмін на тотальну відмову Москви від ядерної зброї, заявив Подоляк
Фото: president.gov.ua

Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк 5 грудня у Twitter запропонував формулу "гарантій безпеки" для Росії, припустивши, що вона може бути схожою на підписаний свого часу Україною Будапештський меморандум.

"У річницю Будапештського меморандуму тема "колективних гарантій для РФ" виглядає вкрай інтригуюче. Але якщо випрошуєте, то… Україна готова гарантувати безпеку РФ в обмін на тотальну відмову Москви від ядерної зброї. Підписати договір можемо у тому ж місті – Будапешті, Угорщина", – написав Подоляк.

3 грудня в інтерв'ю телеканалу TF1 президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Росії можна надати гарантії її безпеки, якщо Москва погодиться на переговори щодо миру в Україні. Французький президент згадав побоювання президента Росії Володимира Путіна, що НАТО прийде до кордонів РФ.

Глава міністерства закордонних справ Фінляндії Пекка Гаавісто не підтримав заяви Макрона про гарантії безпеки для Росії. 5 грудня він заявив, що "у цій ситуації нам потрібні гарантії саме проти Росії. Це стосується як України, так і інших країн". За його словами, зараз Росія діє проти міжнародного порядку й виступає у ролі загарбника територій інших країн.

Контекст

Будапештський меморандум підписали 5 грудня 1994 року. Згідно з документом, країни-підписанти – Великобританія, Росія та США – зобов'язалися бути гарантами незалежності, суверенітету і кордонів України, а також утримуватися від застосування проти України будь-якої зброї, не лише ядерної. Окрім того, підписанти обіцяли не чинити на Київ економічного тиску. Натомість Україна відмовилася від свого ядерного статусу. Під меморандумом поставили свої підписи тодішні президент України Леонід Кучма, президент РФ Борис Єльцин, президент США Білл Клінтон і прем'єр Великобританії Джон Мейджор.

Росія у 2014 році порушила умови меморандуму, анексувавши Крим і розпочавши збройну агресію на Донбасі.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров вважає, що Росія Будапештської угоди не порушила, оскільки не застосувала щодо України ядерної зброї.

У січні 2021 року президент України Володимир Зеленський заявив, що невиконання Будапештського меморандуму означає, що будь-які домовленості у світі "помножені на нуль".

Після початку повномасштабного вторгнення радник глави Офісу президента України Олексій Арестович заявив, що по Україні "стріляють ракетами, які ми віддали за Будапештським меморандумом".

Зеленський в інтерв'ю CNN, яке вийшло 17 квітня, заявив, що не вірить світовим політикам і міжнародним документам. "Я не вірю світу. Після того, що ми побачили, що відбувається в Україні… Я не маю цього почуття віри, що ми маємо вірити деяким країнам і деяким лідерам. Ми не віримо в слова. Після ескалації Росії ми не віримо сусідам", – сказав він.