$39.60 €42.27
menu closed
menu open
weather +6 Київ

Держбюро розслідувань підтвердило, що суд усунув із посади мера Чернігова Атрошенка

Держбюро розслідувань підтвердило, що суд усунув із посади мера Чернігова Атрошенка Матеріали щодо Атрошенка суд отримав від ДБР
Фото: pixabay.com
7 грудня Державне бюро розслідувань (ДБР) підтвердило, що суд позбавив чернігівського міського голову Владислава Атрошенка права обіймати посаду мера.

Раніше сьогодні про це із посиланням на джерела серед правоохоронців повідомляло агентство "Інтерфакс-Україна".

"За матеріалами ДБР Яворівський районний суд Львівської області визнав винним міського голову Чернігова Владислава Атрошенка у вчиненні адміністративного правопорушення – неповідомленні про наявність реального конфлікту інтересів. Таким чином, суд позбавив права високопосадовця обіймати посаду міського голови Чернігова упродовж 12 місяців", – ідеться в повідомленні бюро.

Відомство зазначає, що йдеться про те, що упродовж трьох місяців дружина Атрошенка "використовувала транспорт не за цільовим призначенням у той час, коли бюджет Чернігова сплачував лізингові платежі за цю автівку".

Уранці 15 вересня представники Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) вручили Атрошенку адмінпротокол. Відомство побачило ознаки корупції в тому, що посадовець використав службовий автомобіль на користь сім'ї. 5 березня його дружина Ірина Атрошенко перетнула пропускний пункт на кордоні з Польщею автівкою, яка належить міськраді, і користувалася нею за кордоном три місяці. У цей час місто продовжувало оплачувати лізинг за авто на загальну суму понад 200 тис. грн.

2 липня водій Атрошенка також виїхав за кордон через пункт пропуску "Шегині" автомобілем Ірини Атрошенко Tesla Model X. Самому меру тоді відмовили у перетині кордону. У НАЗК вважають, що водій, у якого було погоджено відрядження до Швейцарії разом із начальником, перетнув кордон України у приватних інтересах Атрошенка, щоб, можливо, передати Tesla дружині мера. 

Контекст

У червні мер Чернігова мав намір відвідати польський Жешув – планував підписати угоду про співпрацю й допомогу Чернігову, але прикордонники не пропустили його. 2 липня мер повідомив, що йому заборонили відрядження на міжнародну конференцію з відновлення України до Швейцарії.

Після цього заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко заявив, що небезпека для нещодавно звільнених із російської окупації регіонів не минула. "Мери деяких міст обурюються, що їх не випускають за кордон, – написав він, не називаючи імен. – По-перше, нагадую для тих, хто забув: в Україні йде війна! Особливо це стосується прикордонних регіонів і тих, що ще зовсім нещодавно були окупованими. Небезпека не минула!"

Атрошенко відреагував, що так Тимошенко "розписався у перешкоджанні виконувати службові обов'язки голові прифронтового обласного центру і зловживанні власним службовим становищем".

8 липня мер Чернігова опублікував відеозвернення до президента і заявив, що його намагаються усунути від управління містом.