$39.58 €42.26
menu closed
menu open
weather +12 Київ

Кулеба – президенту МОК: Використання спорту для обілення воєнних злочинів – нудотне

Кулеба – президенту МОК: Використання спорту для обілення воєнних злочинів – нудотне Кулеба різко відповів на заяви, що російським спортсменам варто дозволити брати участь в Олімпіаді
Фото: EPA
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відповів на заяви президента Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томаса Баха про те, що "спорт не має бути політизовано".

Ще у виступі на саміті лідерів країн G20 15 листопада Бах заявив, що він проти усунення росіян від міжнародного спорту, і попросив світових лідерів "підтримати політичний нейтралітет". "Олімпійський спорт потребує всіх спортсменів, які приймають правила, навіть якщо їхні країни перебувають у стані конфронтації чи війни", – цитував його сайт МОК.

Тепер Бах заявив, що і президент Франції Еммануель Макрон виступає за участь у літніх Олімпійських іграх 2024 у Парижі представників усіх країн світу. Брифінг Баха 7 грудня транслювали в YouTube.

"Президент Макрон заявив, що спорт не має бути політизовано, і наголосив щодо Олімпіади та Параолімпіади 2024 року, що представники всіх країн, зокрема й тих, які перебувають у стані війни, мають брати участь у них", – сказав Бах.

За його словами, він спілкувався щодо цього з Макроном під час саміту лідерів країн G20 у листопаді.

"Після того, як на саміті 20 лідерів я пояснив нашу позицію та дилему, президент Індонезії Джоко Відодо висловив підтримку політичній нейтральності спорту і наголосив на об'єднувальній силі Олімпійських і Параолімпійських ігор", – сказав також Бах.

Кулеба відповів йому у Twitter 8 грудня.

"Із лютого Росія вбила 184 українських спортсменів. А тепер містер Бах цитує Еммануеля Макрона, який нібито сказав, що "спорт не має бути політизовано" і до спортсменів з України, Росії та Білорусі потрібно ставитися однаково. Використання спорту для обілення воєнних злочинів – нудотне", – написав міністр.

Контекст

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого. У зв'язку із цим 28 лютого виконавча рада Міжнародного олімпійського комітету (МОК) рекомендувала виключити спортсменів РФ та Білорусі з усіх міжнародних змагань, а також не запрошувати на заходи чиновників із цих країн.

На підставі рішення МОК російських спортсменів не допустили до участі в багатьох турнірах, зокрема з тенісу, футболу, хокею, баскетболу, а їхнім представникам заборонили участь у змаганнях, зокрема з фігурного катання. Росію також позбавили права проведення чемпіонатів світу з хокею та волейболу.

Міністр спорту України Вадим Гутцайт заявив, що РФ та Білорусь усунено від участі у 90–95% світових спортивних змагань. За його словами, це "реальний удар по спорту цих країн".

11 липня віцепрезидент МОК Крейг Ріді зазначив, що спортсмени з Росії та Білорусі навряд чи зможуть узяти участь в Олімпійських іграх у Парижі 2024 року.

5 жовтня Міжнародна асоціація боксу скасувала заборону на допуск спортсменів із РФ та Білорусі до змагань.