Напередодні повідомлялося про вибухи на авіабазі в Бердянську. За деякими даними, спочатку було чути три потужні вибухи, потім пролунало ще 15 вибухів меншої сили. Після чого спалахнула пожежа.

Радник Офісу президента Олексій Арестович підтвердив, що на аеродромі в окупованому Бердянську дійсно лунали вибухи.

Про це він сказав у розмові з російським журналістом та правозахисником Марком Фейгіним.

За його словами, Бердянськ обстрілюється уже другу добу поспіль.

“Перший удар був дуже результативним. Три великі вибухи, потім 20 маленьких. І сьогодні (8 грудня – Ред.) був хороший удар. Можливо ще був новий удар. Бо нема чого складати вантажі у незрозумілих місцях. Вони (окупанти – Ред.) надумали там тилову базу влаштувати і посилити Бердянський напрямок. Але не вийшло”, – зазначив Арестович.

До всього: радник Офісу президента розповів, що окупанти діють на фронті непрофесійно та непідготовлено. 

«Головний девіз того, що відбувається, – недоумство і відвага. Російська армія героїчно біжить на підготовлену (українську – ред.) оборону. Ну, в якомусь сенсі дякуємо їй за це, тому що її з кожним таким набігом стає дедалі менше», – розповів радник президентського офісу.

За його словами, окупанти посилили свої зусилля на Донеччині та Луганщині.

«Якщо характеризувати ситуацію не землі по всій лінії фронту, то зараз – фаза такого оперативно-тактичного тиску російських військ на напрямках. Тобто вони інтенсифікували зусилля, які вони робили й так у районі, наприклад, Донецької та Луганської області. Донецький фронт – особливо. Ну, і ось ця активність на Великому Потьомкінському острові навпроти Херсона. Раз вразивши мою уяву «талантом» російського командування, вони перебувають у фазі спроби вести наступальні дії», – розповів Арестович.

Водночас ЗСУ перебувають в обороні та відбивають атаки ворога.

«Ми відповідно ніде не наступаємо, обороняємось, радісно перепалюючи піхоту супротивника, техніку та все інше на тих ділянках, де вони намагаються наступати. Зрозуміло, що на місці солдатам не дуже весело. Загалом вони тиснуть, а ми відбиваємось», – описав ситуацію на фронті радник ОП.

Він також зазначив, що у російських загарбників виникли серйозні проблеми із боєприпасами під Бахмутом.

«Цікавий факт: під Бахмутом знижується кількість застосувань російської артилерії. Істотно дуже. Очевидно, мають серйозні проблеми з боєприпасами та матеріальною частиною. Здебільшого працюють авіація, танки та танки як артилерія», – повідомив Арестович.

Додамо, військовий експерт Олег Жданов вважає, що окупаційна армія втратила наступальний потенціал. У перспективі війська РФ можуть втратити і оборонний потенціал.

Таку думку Жданов висловив в одному з інтерв’ю.

“Путін намагатиметься вичавити з Росії весь військовий потенціал для того, щоб вести війну з нами на виснаження. Для нього це єдиний вихід, тому що наступального потенціалу у російської армії більше немає”, – каже експерт.

За його словами, війна країни-агресорки проти України – це війна на виснаження. Зараз армія РФ здатна створювати загрозу наступу лише на окремих ділянках фронту. Натомість на більшій частині лінії фронту пішла в “жорстку оборону”.

Попри невдачі, диктатор намагається переконати населення, що, мовляв, “спецоперація” в Україні йде за планом. Очільник Кремля з усіх сил прагнепереконати росіян у тому, що необхідності в мобілізації немає, але за фактом призов не припинявся.

“Але настрої в Росії вже не ті. Люди хоч і підтримують в більшості війну з Україною, але вони вже починають ставити запитання: почекайте, чому ми повинні йти в бій, якщо є найнепереможніша і найлегендарніша армія?”- сказав Жданов.