Військовий експерт групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко пояснив, з якою метою російські війська так довго і запекло намагаються захопити Бахмут.

Спочатку захоплення Бахмута подавалося виключно як елемент пропаганди, нібито окупанти “звільняли” так звану “ДНР” у межах її якихось історичних кордонів, заявив експерт в ефірі інформаційного телемарафону.

“Зараз же це зовсім інша ситуація. Якщо ми подивимось на мапу подій, то Бахмут, Авдіївка і Вугледар створюють буфер контролю з боку ЗСУ, завдяки якому здійснюється вогневий вплив вглиб тилу тимчасово окупованих територій Донецької області. А зараз перед російськими окупантами досить серйозно стоїть питання забезпечення свого південного угруповання військ”, – зазначив Коваленко.

За його словами, логістика виключно через Кримський міст є недосконалою і неефективною.

“Тому вони шукають інші шляхи, і один з них – це відновлення повноцінного постачання матеріально-технічного забезпечення зі сходу на південь. А зробити це, доки ця логістична артерія знаходиться під повним контролем ЗСУ, неможливо. Тому для них важливо окупувати Бахмут, Авдіївку, Вугледар, щоб створити буфер безпеки для у майбутньому своєї логістичної артерії”, – пояснив він.

Наразі противник продовжує зосереджувати зусилля на веденні наступу на Бахмутському напрямку. На Лиманському та Авдіївському напрямках намагається покращити тактичне положення. На інших напрямках ворог зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони України, обстрілює позиції наших військ та цивільні об’єкти. Обладнує оборонні рубежі та позиції, – повідомляє Генштаб ЗСУ.

Протягом доби російські окупанти завдали 4 ракетних та 9 авіаційних ударів. Зафіксовано і 25 ворожих обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Водночас, противник продовжує втрачати живу силу. Протягом минулої доби до центральної міської лікарні міста Кадіївка Луганської області було доправлено до 50 поранених найманців зі складу приватної військової кампанії.

Разом з тим, в окремих регіонах російської федерації тривають заходи з мобілізації. Так, зокрема, військовозобов’язаним в Самарській області продовжують вручати повістки.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за поточну добу уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки.

ЗСУ продовужють завдавати великих втрат ворогу.

Журналістам вдалося встановити імена понад 10 тис. російських військових, ліквідованих на війні в Україні.

В тому числі відомо про смерть 430 мобілізованих росіян – це на 104 більше, ніж два тижні тому, йдеться в матеріалі Бі-бі-сі.

Зараз на перше місце за кількістю підтверджених втрат вийшов Краснодарський край (428 знищених). На другому місці – Дагестан (363 знищених), на третьому – Бурятія (356 знищених). Для порівняння: відомо лише про 54 знищених з Москви.

Як вказує видання, за останні два тижні стало відомо про ліквідацію дев’яти військових пілотів. Це дуже відчутні втрати, оскільки військові льотчики є елітою будь-якої армії світу.

Також несуть втрати і елітні – найбільш боєздатні і підготовлені з’єднання російської армії і Росгвардіі. З початку грудня стало відомо про ліквідацію чотирьох співробітників спецназу ГРУ, в тому числі одного старшого офіцера. Всього за дев’ять місяців війни спецназ ГРУ втратив понад 250 чоловік. Практично кожен четвертий з них – офіцер.

Втрати, яких зазнають загони спецназу Росгвардії, порівняні – а в деяких випадках і перевищують сукупні втрати цих підрозділів за 10 років війни в Чечні.

З 10 002 встановлених російських військових, ліквідованих в Україні, 1509 осіб, тобто 15% – офіцери. Серед загиблих – чотири генерали і 49 полковників.

За останні місяці істотно зросла кількість втрат серед так званих добровольців – зараз їх частка становить 12%. Одна з причин високих втрат серед добровольців – низька підготовка.