$38.99 €42.16
menu closed
menu open
weather +12 Київ

Росія скликала Радбез, де поширювала свою пропаганду про "накачування зброєю" України. Британія заперечила: Україна реалізує право на самооборону

Росія скликала Радбез, де поширювала свою пропаганду про "накачування зброєю" України. Британія заперечила: Україна реалізує право на самооборону Як зазначив постпред України, РФ для засідання Радбезу підготувала чергову порцію "московських фейків і відвертої брехні"
Фото: ЕРА
9 грудня відбулося засідання Ради Безпеки ООН на запит Росії, трансляцію вели на сайті ООН.

Постійний представник України Сергій Кислиця, анонсуючи засідання, зазначав у Twitter, що аудиторія побачить чергову порцію "московських фейків і відвертої брехні".

Засідання РФ скликала у відповідь на засідання, що відбулося 6 грудня, яке "так швидко" покинув постійний представник РФ Василь Небензя.

Під час засідання 9 грудня Небензя повторив пропагандистські тези про "накачування зброєю київського режиму", про "махровий націоналізм" і "геополітичні плани Заходу щодо послаблення Росії".

"Якщо ж додати до цього тисячі, якщо не десятки тисяч найманців і співробітників приватних військових компаній, про наявність яких ми дізнаємося за їхніми трупами й переговорами у радіоефірах, виникає резонне запитання: чи українці насправді протистоять російській армії у цій країні?" – заявив він і висловив упевненість, що без військової допомоги Заходу Україні війна вже завершилася б. Наразі, на його думку, відбувається "затягування агонії київської кліки".

Також він розмірковував про "злодійство" та "нелегальні постачання" озброєння з України, про "невибіркові обстріли" нібито з боку Збройних сил України і звинуватив Київ у спробах "зрівняти із землею" Донецьк. Там, на його думку, "відбувається справжня бійня із застосуванням західної зброї".

Постійна представниця Великобританії Барбара Вудворд звернула увагу на жорстокість армії РФ щодо цивільного населення України.

"Парадоксально, враховуючи сьогоднішню тему, що саме Росія веде цю війну, застосовуючи зброю, отриману з Ірану, і практично безсумнівно в міру виснаження її арсеналів прагне отримати зброю від інших держав, які наразі під санкціями ООН, таких як Північна Корея", сказала вона.

Дипломатка наголосила, що попри декларовані РФ в ООН заклики до припинення вогню, миру, діалогу і дипломатії, президент Росії Володимир Путін 7 грудня підтвердив, що війна триватиме і буде затяжною.

"Він також підтвердив неоімперіалістичний характер кампанії, заявивши, що на відміну від Петра Великого, він зробить Азовське море внутрішнім морем, додала вона. Україні не залишається вибору, вона реалізує своє право на самооборону, інакше вона перестала б існувати. В аналогічній ситуації ми б усі чинили так само. І завдяки глибокій, повній рішучості вижити Україна перемагає".

Вона підкреслила, що Сполучене Королівство пишається підтримкою України.

Росія могла б припинити війну, вивівши війська з території України, наголосила дипломатка.

Представник США підкреслив, що Росія витратила велику кількість часу членів Радбезу на свої фейкові розповіді. Він, зокрема, нагадав про твердження РФ щодо біологічної зброї, які Рада Безпеки відхилила.

"Росія використовує ці історії, намагаючись відволікти нас від власної жорстокості, – додав він. – Проблемою є саме вторгнення. Тому Росія не може відвернути нашу увагу від страждання народу України".

Кислиця подякував союзникам, які надають Україні військову допомогу.

"Застосування цієї зброї – елемент невід'ємного права України на самооборону, згідно зі Статутом ООН", – наголосив він.