Минув рік відтоді, як канцлером Німеччини був обраний Олаф Шольц, а Ангела Меркель пішла на політичну пенсію після 16 років на чолі уряду. 

Рік тому Меркель була чи не найпопулярнішим і однозначно найавторитетнішим європейським лідером. Ця думка панувала і на батьківщині (де за нею закріпилося назвисько “Мутті”, тобто “мама”), і загалом на міжнародній арені. 

Але війна в Україні змінила оцінку її спадщини. З’явилося чимало голосів, які вбачають у нинішній ситуації її провину. Словом, Німеччина пожинає плоди критичної залежності від російського газу та недофінансування своїх збройних сил.

Що про це думає сама ексканцлерка? Про це пише журналістка Христина Бондарєва для видання “ЄП”.

У грудні 2022 року, напередодні річниці своєї відставки, Меркель дала три великі інтерв’ю німецьким виданням Spiegel, Stern та Zeit. Говорити вона вирішила тільки тепер, у той час як одразу після виходу на пенсію ексканцлерка, здавалося, залягла на дно. 

Меркель свідомо намагалася відсторонитися від війни, розв’язаної Росією в Україні. 

У той час як канцлерка наполягала на правильності свого “відсторонення” від подій у світі, світ очікував від неї протилежного. Адже з 2014 року вона очолювала зусилля європейців у спробах знайти мирне рішення у конфлікті між агресором та жертвою, Росією та Україною.

Вперше Меркель вийшла з тіні та погодилася на публічні розлогі коментарі щодо свого канцлерства та війни в Україні аж у червні, у спілкуванні з журналістом Spiegel Александром Осангом. 

Підсумувати озвучені нею тези можна однією цитатою: “Не звинувачуйте мене”. Власне, під таким заголовком видання і опублікувало свій матеріал. 

Меркель відкинула критику щодо умиротворення нею держави-агресора РФ.

Вона наполягала: за обставин, що склалися в минулому, нічого не можна було зробити інакше, навіть більше – свої дії вона вважає абсолютно правильними.

І про своє рішення 2008 року відмовити Україні у наданні Плану дій щодо членства у НАТО вона, як переконує, зовсім не шкодує.

Меркель вважає, що у Бухаресті, а згодом і під час мінських переговорів вона виграла час, аби Україна зміцніла й змогла підготуватися до відбиття путінської армії.

У своїй першій публічній появі після завершення канцлерства влітку Меркель продовжувала наполягати, що альтернативи її обережному дипломатичному курсу не було. “Якщо дипломатія зазнає невдачі, це не означає, що це погана дипломатія. Тому я не буду вибачатися”, – каже Меркель.

Єдине, про що публічно шкодує Меркель – те, що їй не вдалося створити архітектуру безпеки, яка б запобігла російсько-українській війні. 

Напередодні річниці відставки Меркель преса рясніє неприємними для неї оцінками. 

Stern пише, що війна в Україні ставить під сумнів її політику, Spiegel відзначає, що Меркель перетворилася з ефективного антикризового менеджера на винуватця кризи, Handelsblatt cумнівається, чи була вона великою канцлеркою, The Economist пише про згаслу славу та очевидні помилки, суспільний мовник “Радіо Берліна та Бранденбурга” (RBB) стверджує, що пам’ятник Меркель почав тріщати.

Наприклад, президент Франк-Вальтер Штайнмаєр, багаторічний міністр в урядах Меркель, визнав помилковою прихильність Берліна до “Північного потоку-2”, а спроби включити Росію до загальної архітектури безпеки назвав невдалими. Та й загалом зміна позиції Штайнмаєра, вкупі з визнанням ним своїх помилок, є вражаючою.

Окрім цього, радник Офісу президента Олексій Арестович вважає, що колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель винна у тому, що Путін закріпився при владі. Про це Арестович сказав у розмові з російським журналістом та правозахисником Марком Фейгіним.

На думку Арестовича, саме Меркель «виростила Путіна, як фігуру». «Її частка у цьому – не менше 60%. Вона захищала і виправдовувала Путіна у його злочинах. Виштовхувала Україну і Грузію з НАТО. Змушувала скидати вишиванку і мити нею підлоги Кремля, коли нав’язувала «Мінськ-1» і «Мінськ-2». «Північні потоки» при кому були створені? А саме завдяки ним Путін наважився на війну, адже отримав резервні шляхи постачання газу. Тому те, що переживає зараз Україна, Німеччина і увесь світ – 70% її політичної «творчості», – сказав Арестович.

Радник Банкової уточнив, що заповажає Меркель, якщо вона публічно визнає свої помилки й закличе посилити військову допомогу Україні.

«Я її заповажаю, коли вона скаже: «Це я виростила чудовисько (Путіна. – ред). Я виростила Путіна, я інвестувала в Путіна, я захищала Путіна, я розвалила німецьку армію і спецслужби. Я посадила 55% німецької промисловості на російський газ і тотальну залежність від РФ», – зазначив він.