$39.22 €42.44
menu closed
menu open
weather +13 Київ

У Стамбулі відбулися переговори Росії та США

У Стамбулі відбулися переговори Росії та США У Стамбулі зустрілися керівники відомств МЗС Росії та Держдепартаменту США
Фото: depositphotos.com
9 грудня російські й американські дипломати провели зустріч у Стамбулі (Туреччина). Сторони обговорювали технічні питання щодо їхніх відносин, повідомило агентство Reuters.

Зустріч проводили між керівниками відомств МЗС Росії та Держдепартаменту США, додало агентство.

Заступник глави МЗС Сергій Рябков повідомив ТАСС, що це захід, який періодично проводять для обговорення так званих подразників у двосторонніх відносинах. Зустрічі в очному режимі відновили після деякої паузи, додав він. Сторони мали обговорити візові проблеми, зокрема, розміни дипскладу на дипсклад на заїзд, функціонування закордонних установ, повідомляло ТАСС.

За інформацією агентства Reuters із посиланням на представника посольства США, теми війни в Україні не порушували.

Як зазначив Рябков, зустріч РФ і США на рівні очільників профільних департаментів у Стамбулі не є політичним сигналом до відновлення діалогу з американськими колегами щодо великих питань.

Держсекретар США Ентоні Блінкен в інтерв'ю американській телекомпанії CBS заявив, що Вашингтон готовий підтримувати "контакти" з Росією для "просування національних інтересів". Стенограму розмови опублікувала пресслужба Держдепу.

Він зазначив, що, незважаючи на російську агресивну війну проти України, сторони можуть працювати щодо "конкретних проблем". Як приклад він згадав обмін російського торговця зброєю Віктора Бута на баскетболістку Бріттні Грайнер.

"Є й інші аспекти відносин, щодо яких ми й надалі підтримуємо контакти, наприклад, щодо питань контролю над озброєнням, і ми й далі будемо робити це за потреби, щоб спробувати просувати американські національні інтереси", заявив Блінкен.

Контекст

І російське посольство у Вашингтоні, і посольство США в Москві було значно скорочено останніми роками через серію висилань, унаслідок яких десятки російських і американських дипломатів доправили на батьківщину, зазначило Reuters.

14 листопада також у Туреччині, але в Анкарі, зустрілися глава російської зовнішньої розвідки Сергій Наришкін і директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс.

Наприкінці листопада мала відбутися зустріч у Каїрі (Єгипет) стосовно обговорення відновлення інспекцій ядерних озброєнь, але її скасували.