«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Росія та Іран сформували вісь зла - ОП

Співпраця Москви та Ірану у військовій сфері перетворилася на "повноцінне оборонне партнерство", яке лише зросте, зазначили у Білому домі.

Військова співпраця Росії та Ірану вже стосується не лише війни в Україні, а й глобальної безпеки. Тому світ має реагувати, написав у Twitter радник глави Офісу президента Михайло Подоляк у суботу, 10 грудня.

"Вісь зла сформована. Іран планує надати Росії сотні балістичних ракет, знаючи, що їх використовують для війни в Європі. Росія допомагає Ірану військовими (ядерними?) технологіями для підпалу Близького Сходу. Це вже не питання України. Це питання глобальної безпеки. Будемо мовчки спостерігати?", - написав Подоляк.

Зазначимо, що напередодні у Білому домі висловили стурбованість у зв'язку із підтримкою, яку надає Іран для Росії, повідомляє Голос Америки. Координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США Джон Кірбі констатував, що співпраця Москви та Ірану у військовій сфері перетворилася на "повноцінне оборонне партнерство", яке зросте найближчими місяцями.

"Ми очікуємо, що іранська підтримка російської армії тільки зростатиме в найближчі місяці. Ми навіть вважаємо, що Іран розглядає питання продажу сотень балістичних ракет з Ірану до Росії. Ми також бачили повідомлення про те, що Москва і Тегеран розглядають можливість створення лінії спільного виробництва смертоносних дронів у Росії. Ми закликаємо Іран змінити курс, і не вдаватися до цих дій", – заявив Кірбі.

Він наголосив, що Росія у свою чергу пропонує Ірану "безпрецедентний рівень військової та технічної підтримки", у тому числі з розробки зброї та тренування військових.

"У рамках цієї співпраці нас турбує, що Росія має намір надати Ірану передові військові компоненти. Москва може надавати Тегерану таке обладнання, як гелікоптери та системи ППО. Є повідомлення, що цієї весни іранські пілоти тренувалися в Росії, щоб навчитися управляти Су-35. Це свідчить про те, що Іран може почати отримувати літаки протягом наступного року. Ці винищувачі значно посилили б військово-повітряні сили Ірану порівняно з їхніми регіональними сусідами", – пояснив Кірбі.

За його словами, США вважають російсько-іранське партнерство загрозою "не тільки Україні, а й для сусідів Ірану в регіоні".

"Ми поділилися цією інформацією з партнерами на Близькому Сході по всьому світу і збираємося використовувати всі інструменти, які є в нашому розпорядженні, щоб викрити і перешкодити цій діяльності", - зазначив Кірбі.

Все буде Україна