«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

11 грудня - Стефана Нового, Стефан Зимовий, Сойчин день

11 грудня православна церква вшановує пам’ять преподобного мученика і сповідника Стефана Нового. Інші назви свята: «Іринархів день», «Степани зимові», «Пташка сойка».

Ким був Стефан Новий

За переказами, преподобний мученик Стефан Новий народився в 750 р. в Константинополі від благочестивих батьків, за їхніми молитвами. Сама Пресвята Богородиця з’явилася матері його і обіцяла, що у неї буде син, як вона і просила. Зростаючи, юнак показав себе досить ґречним і особливо полюбив читання творів св. Іоанна Златоуста. Батьки віддали його в пустель на гору Авксентієву, в Віфінії, до старця Іоанна.

Одного разу зі сльозами на очах старець передбачив Стефану, що місце їхнього проживання буде створене і зрощене ним, але іконоборці розорять і спустошать його. Невдовзі старець помер, а Стефан прославився подвигами, тож стали стікатися до нього більшість любителів чернечого життя, і при печері утворилася обитель. 

11 грудня: традиції, звичаї та ворожіння дня

11 грудня вшановується пам’ять трьох святих – Василя, Стефана, Григорія. Наші предки за цим днем передвіщали погоду на майбутнє літо: якщо сухо і холодно цього дня – на спекотне літо, а якщо день теплий – на холодне літо.

Зазвичай на Степана Зимового до людського житла прилітали сойки, звідси і назва дня.

Сойку вважали заступницею і покровителькою новонароджених. Народженому 11 грудня малюку добра сойка приносила успіх і щастя на своєму хвості.

Якщо в цей день сойка прилітала до вікна і кричала, то це вважалося добрим знаком: крилата народна улюблениця віщувала щастя. 
 
11 грудня ворожили на успіх в торгових справах. Рано вранці виходили на вулицю і кидали в замет жменю різних монеток, після чого починали шукати їх. Якщо першою виявлялася найдрібніша – удачі не чекай, якщо знаходили карбованець – значить, все буде благополучно.

11 грудня слухали воду в колодязі. Якщо доносився мелодійний дзвін – то вірили, що на майбутній рік в грошовому плані все буде добре, а коли вода «мовчала» – на прибуток не розраховували.

Також звертали увагу на сніг: якщо він випав цієї ночі, то буде лежати, а якщо вдень – не затримається.

Обряти на Стефана нового

1. Обряд з квасолею

Дістаньте з банки або мішечка, де у вас зберігається квасоля, три жменьки бобових і розкладіть їх на столі окремими купками. Придумайте, що буде символізувати кожна купка — особисте життя, гроші і здоров’я.

Тепер перерахуйте квасолю в купках. Якщо виявиться непарна кількість бобових, то в цій сфері в наступному році вам проблем і труднощів не уникнути. Парна кількість бобів свідчить про те, що все складеться вдало.

2. Обряд з монетками

Візьміть жменю монет різного номіналу і киньте в сніговий замет. А тепер починайте їх шукати в снігу і діставати. Якщо першою витягнете монету великого номіналу, то весь наступний рік у вас в гаманці гроші не переведуться. Якщо ж відразу попадеться дрібна монетка, то особливих грошових надходжень не чекайте, доведеться пасок тугіше затягнути.

3. Обряд біля колодязя

Таке гадання можна провести в селах, де ще залишилися колодязі. Рано-вранці або пізно ввечері, коли на вулиці максимально тихо, підійдіть до криниці і прислухайтеся. Якщо зсередини долине сплеск води, то скоро ваш грошовий стан примножиться. А якщо повна тиша в колодязі, то вас чекають фінансові невдачі.

4. Обряд з водою

Опівночі налийте в прозорий стакан чисту воду і поставте її на підвіконня під місячне світло. Йдіть спати, але не обертайтесь і не дивіться на склянку з водою.

Вранці, відразу як прокинетеся, підійдіть до вікна і подивіться на поверхню води в склянці. Якщо за ніч на ній з’явилися мошки, комахи, шерстинки, пил, волосинки, отже, у вас все складеться вдало в грошовій сфері.

Якщо поверхня води найчистіша, то ніяких великих фінансових надходжень і легких заробітків не чекайте, доведеться рахувати й берегти кожну копійку.

Народні прикмети 11 грудня

  • Швидка відлига – до довгих морозів.
  • Якщо сьогодні холодно і сухо – літо буде спекотним і сухим.
  • Сухо і холодно, до сухого і спекотного літа.
  • Пічна зола швидко гасне – буде тепло.
  • Порося верещить в сажі – до холодів.
  • Гуси часто ляскають крилами – потеплішає.

Чого не можна робити 11 грудня

В цей день не можна сваритися, краще стримувати свої емоції і бути розсудливими. Постарайтеся не прибирати дім ввечері, щоб не відсвяткувати Різдво з нечистю. А також не варто займати нічого сусідам, тому що можна віддати своє щастя. Не робіть винятків навіть для цукру, солі і хліба.

Все буде Україна