$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +11 Київ

Кремль, як і раніше, прагне зміни влади в Україні – Інститут вивчення війни

Кремль, як і раніше, прагне зміни влади в Україні – Інститут вивчення війни ISW: Цілі РФ залишаються незмінними порівняно з тими, які поставили після того, як Росія відійшла від Києва
Фото: depositphotos.com
Росія досі хоче реалізувати свої максималістські цілі у війні проти України. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 8 грудня.

Аналітики зазначили: те, що прессекретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявляв, що "одним із головних завдань "воєнної операції" залишається захист жителів Донбасу" не означає, що Кремль змінив свої наміри. 8 грудня російські ЗМІ, зокрема "Коммерсантъ", повідомляли, що, за словами Пєскова, у РФ немає планів приєднувати нові регіони України.

Але, на думку аналітиків, цілі РФ залишаються незмінними порівняно з тими, які поставили після того, як Росія відійшла від Києва. Зокрема, Москва хоче здійснити зміну влади "денацифікацію" – і ліквідувати здатність України протистояти майбутнім атакам або тиску Росії здійснити "демілітаризацію".

Як зазначили експерти, посилання Путіна на російську імперську історію під час виступу 7 грудня та його зауваження щодо ролі Росії як єдиної "гарантії українського суверенітету" є додатковими індикаторами того, що Кремль створює умови "для затяжної війни, спрямованої на знищення українського суверенітету".

"Навмисно непослідовні повідомлення Кремля є частиною наполегливої інформаційної операції, спрямованої на те, щоб ввести Захід в оману, щоб змусити Київ вести переговори і пропонувати запобіжні поступки", – ідеться у звіті.

Окрім того, Путін намагається взяти під контроль спільноту військових блогерів, зазначили аналітики. Президент РФ, зокрема, заявляв, що в інформаційному просторі "багато шуму", наголосили експерти.

"Кремль усвідомлює свою нездатність позбавити міліблогерів їхнього впливу на цьому етапі війни, що підвищує довіру до блогерів у російському інформаційному просторі. Кремль, проте, і далі посилює цензуру щодо російських опозиційних блогерів, які критикують російський уряд", заявили в ISW.

Контекст

У 2014–2015 роках Росія під керівництвом Путіна спочатку незаконно анексувала український Крим, а потім окупувала частину Донецької й Луганської областей, "призначивши керувати" захопленими регіонами представників бойовиків "ДНР" і "ЛНР".

24 лютого президент Росії Володимир Путін оголосив про вторгнення в Україну під виглядом таких собі "демілітаризації" й "денацифікації". Спочатку, за даними СБУ, Путін розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився. Загарбникам удалося тимчасово окупувати частину Київської, Херсонської, Запорізької, Харківської, Миколаївської областей і просунутися в Луганській.

30 вересня 2022 року Путін підписав "договори" про "входження" до складу РФ тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської й Запорізької областей після незаконних псевдореферендумів, організованих Росією.

2 жовтня "договори" визнав "законними" Конституційний суд РФ, 3 жовтня їх схвалила Держдума РФ, а 4 жовтня – Рада Федерації РФ, 5 жовтня Путін затвердив незаконну анексію захоплених українських територій

ЗСУ щодня деокуповують частину тих українських земель, які, за заявами загарбників, було "приєднано" до Росії.