Про це він розповів у програмі «Діалоги з Максимом Ялі».

«Французька революція – це не війна між німцями і французами, між іспанцями і британцями. Це Французька революція, яка, в принципі, поклала кінець релігійним війнам, чітко відсікши узагалі всю парадигму трансцендентного і сказавши такі речі: західна цивілізація втомилася від душі, душа нас більше не цікавить, нас цікавить розум», - пояснює Анатолій Якименко.

Тому, констатує він, ключовим у людині є не митарство душі, не якісь там пориви, більше ми не рухаємося до царства небесного, більше нас не гнітить і не давить екзистенція, більше ми не мучимося на цій землі. А відтак, додає публіцист, у 18 столітті виникла концепція щастя.

Окрім цього, зауважує гість програми, раніше світ падав зверху вниз, усі були в напруженому очікуванні кінця світу. Із 18 століття, розповідає він, сказали, що кінець світу відміняється, він скасовується, а кожен наступний день буде кращим. Тобто, підкреслює експерт, люди починають працювати мозком, домінує раціональне мислення.

«З’явилася ідея прогресу: кожен наступний день кращий за попередній, вектор темпоральності змінився знизу вверх, ми рухаємося постійно туди. І з цього все почалося, зокрема економічна лінія зростання», - стверджує Анатолій Якименко.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Клочок розповів, чому лукашенко повертає смертну кару.

Також Знай.ua писав про те, що Біркадзе розповів про проблеми Києво-Печерської лаври.