Активні дії українських військовослужбовців у районі Кремінної та Сватового можуть розпочатися вже найближчим часом, заявив військовий експерт групи Інформаційний спротив Олександр Коваленко в інтерв’ю НВ.

Він додав, що контрнаступальні дії можуть розпочатись до кінця грудня.

«Я більш ніж впевнений, що будуть достатньо активні та контрнаступальні дії в зимовий період. Скажу так: не виключаю навіть того, що до кінця грудня цього року ЗСУ зможуть розпочати більш активні дії на Луганщині в районі Кремінної та Сватового», — заявив він

Він наголосив, що на сьогодні на цьому напрямі відбувається формування умов для контрнаступу ЗСУ.

«Наразі там відбувається формування умов, але навіть сьогодні є різниця між локаціями. Вона полягає в тому, що Кремінна фактично перебуває в умовах оперативного оточення — у сірій зоні. Це обумовлено тим, що російські окупанти намагаються утримувати цю локацію, але вони не можуть під тиском ЗСУ цього робити, тому залишають деякі позиції», — заявив він.

Коваленко також пояснив, що наявність сірої зони означає, що росіяни не мають ресурсу.

«До того ж під Кремінною дуже цікава локація — Лисичансько-Сєвєродонецька міська агломерація, біля якої знаходиться населений пункт Білогорівка, який є дуже зручним трампліном для подальшого контрнаступу саме у бік Лисичанська та Сєвєродонецька. Росіяни зараз намагаються постійно атакувати Білогорівку. Але це мені нагадує саме ту ситуацію, яка відбувалася між Балаклією та Гусарівкою Харківської області», — додав він.

Військовий експерт також порівняв Кремінну та Сватове із ситуацією в Харківській області на початку контрнаступу ЗСУ.

«Як це було на Харківщині від Великого Бурлука до Ізюма, зараз це Сватове та Кремінна. Тобто, якщо логістична артерія перерізається, то не працює логістика окупантів. І трасу Р66 між Сватово та Кремінною вже перерізано ЗСУ. Тобто сам процес звільнення найближчим часом відбуватиметься саме за таким сценарієм», — сказав Коваленко.

8 грудня глава Луганської ОВА Сергій Гайдай заявив, що окупанти намагаються зміцнити, зокрема, напрям Сватове — Кремінна, тому що розуміють неминучість наступу ЗСУ.

3 грудня Гайдай повідомляв, що на Луганщині важкі бої йдуть практично за кожен метр землі.

Окрім цього, Сили оборони України відбивають атаки російських окупантів у Донецькій та Луганській областях та продовжують контрнаступальні дії у напрямку Сватового та Кремінної, а загарбники не припиняють штурми на Авдіївському та Бахмутському напрямках.

Про це передає Інституту вивчення війни (ISW).

Українські та російські джерела стверджували, що 10 грудня ЗСУ продовжували контрнаступальні дії у напрямку Сватового. Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай заявив, що українські сили наближаються до Сватового. Російський “воєнкор” стверджував, що ЗСУ без успіху намагалися атакувати лінію Синьківка – Лиман (50 км на північний захід від Сватового) і що війська РФ відобразили українську диверсійно-розвідувальну групу біля Дачного (3 км на захід від Сватового). Інший російський військовий блогер розповідав, що українські сили періодично атакують у районі траси Р-66 біля Сватового, де мали незначний тактичний успіх.

Російські “воєнкори” стверджували, що російські та українські війська ведуть бої біля Новоселівського (14 км на північний захід від Сватового) і що війська РФ контролюють більшу частину населеного пункту. Російські джерела та джерела в соціальних мережах стверджували, що ЗСУ завдали ударів по Сватовому та російському тилу в Новопскові (68 км на північний схід від Сватового) ракетами HIMARS та важкою артилерією.

Російські сили продовжували контратаки у районі Кремінної 10 грудня. У Генштабі ЗСУ повідомили, що українські бійці відбили контратаки окупантів на північ від Кремінної в районі Площанки (16 км на північний захід від Кремінної) та Невського (18 км на північний захід від Кремінної) та за 12 км на південь від Кремінної в районі Білогорівки.

Раніше ISW оцінювала, що російські сили мають намір збільшити темпи наступу в західній частині Луганської та східної частини Харківської областей, щоб запобігти посиленню українських контрнаступних операцій узимку.