Один із найскладніших та неоднозначних голлівудських проєктів нашого часу трилогія "Гобіт" у світовому прокаті стартувала 10 років тому. І неймовірно цікавий не лише цей фільм, а й історія його створення.

Дж. Р. Р. Толкін писав "Гобіт" задовго до "Володаря Перстнів", і ця книга призначалася швидше дітям, ніж дорослим. Водночас "Гобіт" не такий уже й простий, адже несе в собі посилання на скандинавську культурну спадщину.

То ж щоб зрозуміти, чому книга на триста сторінок стала трьома величезними фільмами, треба знати історію створення "Гобіта" Пітера Джексона, яка сама по собі тягне на окремий досить цікавіший фільм.

Кейт Бланшетт // кадр з фільму Хоббіт
Кейт Бланшетт // кадр з фільму Хоббіт

Історія створення трилогії

У 2010 році Гільєрмо Дель Торо, який витратив на підготовку до зйомок два роки, однак оскільки студія ніяк не могла визначитися з датою початку, вирішив залишити проєкт.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Водночас Пітер Джексон ніяк не міг розпочати роботу над екранізацією, адже у нього з 2005 року тривав суд із компанією New Line, яка, за словами режисера, заборгувала йому чималу суму від продажу супутніх товарів. У результаті Пітер Джексон погодився на посаду виконавчого продюсера фільму.

Після цього в лютому 2008-го було New Line оголосили, що "Гобіт" у двох частинах вийде в прокат у грудні 2011-го та через рік – у грудні 2012-го. Та через кілька днів після оголошення прем'єрних дат син Джона Толкіна, Крістофер, керівник Tolkien Estate, у віданні якого перебувають авторські права на твори письменника, разом з видавництвом HarperCollins подали до суду на New Line через фінансові питання.

Метою позову була зупинка зйомок "Хоббіта", і розгляд тривав до 2009 року. Невідомо, у скільки обійшлося студії задоволення запитів Tolkien Estate, але вже у квітні 2008-го стало відомо, що працюватиме над дилогією Гільєрмо Дель Торо.

Толкін
Джон Толкін

Мексиканський режисер працював над сценарієм разом із Джексоном, його партнеркою Френ Уолш та Філіппою Бойєнс, співавторами сценарію "Володаря Кільця". Проте творчі розбіжності між сценаристами спричинили затримку кастингу та початок кіновиробництва.

Крім того, різні студійні негаразди ніяк не наближали "Гобіта" до початку зйомок. У результаті Дель Торо прийняв найважче рішення у житті – відмовитись від роботи над картиною, щоб далі знімати своє кіно.

Водночас у Пітера Джексона також були свої плани. Поки Дель Торо знімав би "Гобіта", він збирався зняти "Хроніки хижих міст". Проте на момент його відходу вже було втрачено вже чимало грошей. Творці задумалися над тим, щоб наймати нового режисера, який підійматиме проєкт з нуля, ще далі відтягуючи початок знімального періоду.

У результаті Джексон відкинув всі напрацювання Дель Торо і почав шалені перегони за "Гобітом", роблячи лише тригодинні перерви на сон на добу. Адже зараз він мав лише півтора року. Однією з головних змін було рішення перетворити дилогію на трилогію.

Джон Толкін, фото: вільне джерело
Джон Толкін, фото: вільне джерело

На додачу стався й скандал пов'язаний з акторськими профспілками Нової Зеландії. Через це Джексон погрожував перенести зйомки до Європи, якщо ті не змінять своїх вимог. У цю ситуацію довелося втрутитися уряду країни, адже зйомки "Гобіту" перебували під загрозою зриву.

Що цікаво, одним із найсумнівніших рішень Джексона було знімати "Гобіта" зі швидкістю 48 кадрів на секунду замість звичних глядачеві двадцяти чотирьох.

"Сто років тому фільми знімали зі швидкістю 16 кадрів на секунду, без звуку і без кольору. І якщо заглянути на сто років уперед, то не знаю, яким буде кіно, але точно не 24 кадри в секунду і не у 2D. Люди все рідше ходять до кінотеатрів, нам доводиться боротися з іншими формами розваг. Тому, щоб привести глядача до кінотеатру, нам потрібно експериментувати, щоб вижити", - пояснив Джексон. Пітер Джексон

У результаті усі три "Гобіти" зібрали у світовому прокаті майже 3 млрд доларів, але не можуть похвалитися теплим прийняттям критиків. Та навіть за всіх цих проблем назвати "Гобіта" провалом неможливо. Наприклад, одна тільки Нова Зеландія отримала безліч бонусів, ставши втіленням фантазії Толкіна на Землі.

То ж загалом "Гобіт" став пам'ятником усіх складнощів, які чатують на кінематографістів на шляху до екранізації знаменитої інтелектуальної власності.

Кадр з фільму "Хоббіт: Пустка Смауга", скріншот: YouTube
Кадр з фільму "Хоббіт: Пустка Смауга", скріншот: YouTube

Нагадаємо, українцям нагадали про борги за комуналку: як це вплине на призначення субсидії

Як повідомляв "Знай.ua", викиньте це негайно: як переконатися, що їжа безпечна для вживання, якщо холодильник довго не працював

Також "Знай.ua" писав, продукти, які допоможуть зігрітися: збережуть тепло у критичній ситуації