Нещодавно у тимчасово окупованому Мелітополі пролунала потужна “бавовна”. Внаслідок прильотів серед загарбників є багато загиблих і поранених.

Під час прямого ефіру російський опозиційний діяч Марк Фейгін запитав радника ОП Олексія Арестовича про ситуацію в Мелітополі. Арестович зазначив, що “робота по місту йде прямо зараз”.

За словами радника ОП, Мелітополь – це ключ до оборони Півдня. Місто є найбільшим промисловим та транспортним вузлом. Через нього проходить вся логістика окупантів, яка пов’язує російські сили на правому березі Херсонщини і аж до кордону з Росією в районі Маріуполя.

Якщо падає Мелітополь – падає вся оборона Півдня,
– сказав Арестович.

Після деокупації міста, за словами радника, українські військові вийдуть на кордон із Кримом. Він зазначив, що після такого “Маріуполь буде вовтузитись, але недовго”.

Розрахунки російських окупантів, що напрямок Мелітополь і Крим будуть найбільш захищеними, виявились марними.

“Тому що цей напрямок – Мелітополь і Крим, він мав стати якраз найбільш захищеним. Тобто, там збільшували кількість гарнізону, кількість укріплень. Але, той результат, який ми бачимо протягом минулої доби по Мелітополю і по Криму – це свідчення того, що всі їхні вжиті заходи залишилися безрезультатними. І, зокрема, наш рух опору дістає їх на всій окупованій території”, – заявив голова Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан в ефірі інформаційного телемарафону.

Військовий експерт зазначив, щодо масштабної пожежі у будівлі, де перебували російські окупанти в смт. Радянське у тимчасово окупованому Криму.

“Вже є інформація про те, що саме рух опору взяв на себе відповідальність за пожежу в казармі. Звісно, що збитки поки що встановлюються, але найголовніше те, що там були розміщені новомобілізовані. Тобто, казарма використовувалася як інфраструктурний об’єкт для того, щоб розселити і далі готувати те поповнення, яке сьогодні прибуває, зокрема, до Криму і не лише туди. Це ще одне підтвердження того, що наш рух опору він діє і діє, в тому числі, в Криму”- акцентував Кузан.

Він нагадав, що перед тим також була серія ударів по Мелітополю, по Бердянському литовищу. А кілька днів тому в Мелітополі Запорізької області українські партизани облили червоною фарбою пам’ятник російському КГБісту Павлу Судоплатову.

“Це попередження (російським окупантам – ред) про те, що весь цей шлях – весь південь України, і південь Запоріжжя , і Мелітополь, і Крим, вони будуть під ударами, в першу чергу, нашого руху опору. До речі, цей сигнал було сприйнято російським командуванням. Після того є інформація, що були проведені в них перевірки і перевірки системи безпеки”,- сказав Кузан.

ЗСУ загнали окупантів у пастку. “Бабовни” з кожним днем стає все більше, а дальність роботи розшираються.

Міжнародне право дозволяє ЗСУ завдавати ударів по законних цілях і на території Росії.

Аналітики ISW заявили, що США й раніше не докладали зусиль для того, щоб перешкоджати Україні атакувати законні військові цілі ворога. Мовиться про ті цілі, які розміщені на території нашої держави.

Міжнародне право дозволяє українським силам завдавати ударів по законних цілях навіть на території Росії, особливо по цілях, з яких російські сили завдають ударів по українській цивільній інфраструктурі,
– заявили аналітики.

Також вони припустили, що заява джерела з Пентагону виданню The Times засвідчує продовження попередньої політики.

Окрім того, в ISW пригадали, що зобов’язання України перед Заходом раніше передбачали, що наша держава має право застосувати силу для повернення своєї території, включно з тією, що Кремль захопив у 2014 році.