Британський військовий експерт, полковник запасу армії Його Королівської Величности короля Чарлза III Глен Грант зазначив, що Україна не повинна вичікувати, тому що вичікування на руку Росії, а кожен день – це перевага Росії, і тому треба продовжувати рух вперед Таку думку  він висловив в етері Еспресо.

“Щоб прорвати оборону на будь-якій ділянці, треба сконцентрувати сили, іншими словами, потрібно вирішити, як буде здійснюватися прорив. Для України, у момент концентрації сил, важлива концентрація артилерії у тиловій зоні, але, якщо буде концентруватися сили з артилерією у тиловій зоні, знищуючи логістику і все інше, то треба продовжувати дуже швидко атакувати, інакше у ворога буде час, щоб повернути те, що він втратив”, – зауважив полковник.

Глен Грант додав, якщо буде сильний прорив з українського боку у будь-якому напрямку, чи Мелітополя, чи Криму, то з’явиться дуже багато російських солдатів, які захочуть тікати.

“Тому, чим довшою є затримка руху українських сил на півдні, тим більше впевненості вона додає противнику, і тим більше часу у нього буде на копання окопів та інше. Я знаю, що це дуже важко через техніку та боєприпаси, але російська сторона має точно такі ж проблеми. Водночас ми впевнені, що росіяни не настільки сильні психологічно, як українські війська. І я думаю, що саме ця ментальна впевненість і є ключем до всього. Ми не повинні вичікувати, тому що вичікування на руку Росії. Кожен день – це перевага Росії, тому треба продовжувати рух вперед – будь-де. Я знаю, що на півночі є певний рух, але скрізь, де є рух, його необхідно посилити, щоб він став потужним”, – підкреслив Грант.

Додамо, на території тимчасово окупованого Криму нарахували 10 аеродромів та 2 авіазаводи, які працюють. На кожному з них є склади з боєприпасами та ємності з паливом.

Нещодавно журналісти разом з військовими експертами проаналізували супутникові знімки Кримського півострову за листопад цього року та виявили 10 діючих аеродромів та два авіазавода. Росіяни все ще тримають велику кількість військової техніки у Криму попри те, що Збройні сили України можуть знищити її.   

Голова Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан в ефірі “1+1” в рамках національного телемарафону пояснив, що в Криму базується та техніка, яку росіяни можуть використовувати проти України саме через невелику відстань.  Тому Росія продовжує тримати велику кількість військової техніки у Криму, оскільки у неї немає ще одного великого плацдарму для її переміщення. 

“Тому що штурмова авіація, зокрема малої дальності дії для прикриття фронту, для ударів, вона передбачає невелику зону досяжності. І от кримський плацдарм і донедавна летовище на окупованій Херсонщині, є такими. Проте тепер вони не можуть там розміщувати літаки. Донедавна це також Запоріжжя, район Бердянська. Зараз вони звідти просто не встигають перекидати і підготувати інфраструктуру, тому що разом з літаком йде досить велика інфраструктура його обслуговування, заправки, укомплектування. І саме Крим був підготовлений під ці цілі”, – пояснив він.

Сергій Кузан також розповів, що у росіян немає іншого виходу, тобто вони саме в Криму сконцентрували найбільшу кількість систем протиповітряної оборони. 

“Тобто вся політика Російської Федерації протягом, як мінімум, останніх років вона якраз базувалась на тому, щоб перетворити Крим на неприступну фортецю і туди були завезені абсолютно всі комплексних різних видів дальності – і середньої, і малої, і великої. Тобто всі ці ракети і зенітно-ракетні системи, вони були призначені для прикриття величезної кількості військових аеродромів. І саме цією авіаносною групою, яка базувалась в Криму, росіяни збирались погрожувати не лише Україні, але і в цілому Східній Європі. Тобто одна авіація була в Криму, інші ж літаки вони розташували на території Білорусі. І от сьогодні Україна знищує те, що Росія фактично будувала роками, і власне заради чого вона захоплювала Крим”, – зазначив він. 

Експерт наголосив, що Україна показала, що вона ефективно знищує російські кораблі, які базувались на території півострову і тепер ми частіше чуємо про удари по литовищах РФ.