Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав Ватикан, якщо він хоче зіграти певну роль у разі мирних переговорів, “називати речі своїми іменами” і “покласти відповідальність на Росію”.

Про це Кулеба заявив в ексклюзивному спільному інтерв’ю в МЗС України з п’ятьма журналістами National Catholic Reporter, ACI Stampa, ANSA, La Croix і Vatican News, організованому посольствами Польщі та України при Святому Престолі.

“Не намагайтеся використовувати наступний аргумент: “Я намагаюся вирішити цю проблему, тому я не можу називати речі своїми іменами, я повинен бути нейтральним у своїх публічних коментарях, інакше це відлякає росіян. Це те, що ми не приймаємо”, – сказав дипломат.

Кулеба наголосив, що Папа Римський Франциск не може спільно закликати як Росії, так і Україну припинити війну, оскільки складається враження, що обидві сторони несуть частину відповідальності.

Зокрема, голова МЗС України назвав недільну промову Папи Римського, у якій Франциск закликав президента Росії Володимира Путіна припинити війну та закликав Зеленського бути відкритим до “серйозних пропозицій миру”.

“Коли ви говорите: “Я закликаю президента Путіна припинити війну. Це цілком логічно, тому що президент Путін почав війну, і це те, що ви йому наказуєте робити. Але, закликаючи Зеленського бути відкритим до серйозних мирних переговорів, Папа створює враження, що український президент не відкритий до мирних пропозицій і що його потрібно закликати бути відкритим до них, що просто не відповідає дійсності”, – пояснив міністр закордонних справ.

Також нагадаємо, що Папа Римський Франциск під час молитви Богородиці у Ватикані заплакав, згадавши про страждання українців.

“Пречиста Діво, сьогодні я хотів би піднести тобі подяку українців”, – почав Папа Франциск, але не зміг продовжити через сльози, що підступили.

Він схилив голову і мовчав приблизно 30 секунд. Коли Папа відновив молитву, його голос тремтів.

“Замість цього я знову несу благання людей, старих людей, батьків і матерів, молодих людей цієї замученої країни, яка так сильно страждає”, – закінчив він через деякий час.

Нагадаємо, Папа Франциск вже не раз емоційно висловлювався про війну в Україні, а 25 лютого, через день після вторгнення Росії в Україну, Папа всупереч всім правилам раптово особисто відвідав посольство РФ у Ватикані, щоб просити Росію припинити агресію.

Раніше, Папа Римський Франциск сказав, що” найжорстокішими ” учасниками війни в Україні серед російських військових є чеченці і буряти. Він сказав, що в Україні багато людей прийняли мученицьку смерть. При цьому зазначив, що у нього є багато інформації про жорстокість російських військ, які вторглися в Україну.

“Коли я говорю про Україну, я говорю про людей, які прийняли мученицьку смерть. Якщо у вас є мученики, то є й ті, хто мучить їх. Коли я говорю про Україну, я говорю про жорстокість, тому що в мене є багато інформації про жорстокість військ, що вдерлися. Як правило, найжорстокішими, мабуть, є ті, хто з Росії, але не (дотримуються, – ред.) російської традиції, такі як чеченці, буряти і так далі”, – сказала він.

При цьому Папа Римський констатував, що в Україну “безумовно вдирається російська держава”.

“Це абсолютно зрозуміло”, – додав він.

Нагадаємо, нещодавно Папа Римський відзначився заявою про росіян. Він заявив, що вражений жорстокістю окупантів в Україні, оскільки вона нібито не притаманна російському народові.

Також Папа Франциск підтвердив, що Ватикан готовий зробити все можливе, щоб виступити посередником і покласти край конфлікту між Росією та Україною. Проте в Кремлі відмовилися від пропозиції Ватикану.