$39.22 €42.44
menu closed
menu open
weather +14 Київ

Шустер про спробу держперевороту в Німеччині: Я був шокований. І в цій країні, у серці Європи, є загроза неонацизму G

Шустер про спробу держперевороту в Німеччині: Я був шокований. І в цій країні, у серці Європи, є загроза неонацизму Шустер про ідеологію змовників: Вони кажуть, що після 45-го року Німеччину окупували союзники і було створено корпорацію, яка обслуговує інтереси англосаксів. Отже, треба повалити нинішній уряд
Фото: Шустер online / Facebook
У спробі державного перевороту в Німеччині немає "російського сліду", крім, можливо, фінансування – у таких організацій, як та, членів якої нещодавно затримали у ФРН, початок завжди у своїй країні, заявив український телеведучий Савік Шустер. Про це він сказав в інтерв'ю головній редакторці видання "ГОРДОН" Олесі Бацман.

Він нагадав, що затримали групу людей, яких підозрюють у підготовці перевороту й участі в терористичній організації, і ще трьох, яких вважають її прибічниками, зокрема одну росіянку.

"Отже, відразу почали говорити, що ноги ростуть із Росії. Нічого такого. Ноги не ростуть із Росії. Не треба про це говорити. Треба знати трішки історію тероризму в Німеччині, тому що є історія", – наголосив Шустер.

За його словами, "німецький тероризм лівого спрямування" існував ще під час Радянського союзу, але тоді про це мало говорили публічно через цензуру. Зокрема, діяла група, яку заснували Андреас Баадер і Ульріка Майнгоф.

"Це була серйозна терористична мережа, пов'язана з палестинцями, пов'язана з басками, пов'язана з італійцями. Це була велика терористична мережа лівого спрямування. І звісно ж, вони, зокрема, робили замахи на політиків державного рівня. Це була серйозна загроза німецькій демократії... А потім було об'єднання. І ось НДР, яка країна соціалістична, комуністична, бідна, порівняно із ФРН, – ось вона вливається у цю структуру. І, скажімо, Дрезден і Лейпциг, а головне – сільські місцевості – вони бідні, як порівняти із Західною Німеччиною. І безробіття там дуже високе досі, між іншим. Є регіони у східних землях Німеччини, де безробіття серед молоді сягає приблизно 30% сьогодні. І це велика проблема", – сказав Шустер.

За його словами, такий стан справ створює гарне підґрунтя для неонацизму, і цей рух народжується у Східній Німеччині. Звідти росте коріння в ультраправої партії Alternative fur Deutschland ("Альтернатива для Німеччини"), яка п'ять років тому навіть пройшла до парламенту, але на останніх виборах, рік тому, не змогла потрапити туди знову.

Але, наголосив Шустер, залишається й позапарламентська, підпільна діяльність.

"Вони кажуть, що після 45-го року Німеччину практично окупували союзники і було створено корпорацію в Німеччині, яка обслуговує інтереси США й Великобританії, тобто англосаксів. Ось це їхня ідеологія. Отже, треба повалити нинішній уряд, створити тимчасовий, тобто комітет порятунку, який очолить принц [Генріх] Рейс. Йому зараз 71 рік, він був у парламенті п'ять років тому. Він один з ідеологів цієї правої партії. І от його заарештували. Він був одним з ідеологів цієї організації", – розповів Шустер.

За його словами, організатори невдалого перевороту хотіли прийти до влади з програмою "відновлення німецької ідентичності".

"І це серйозна проблема в Європі взагалі. Я був шокований, я вам чесно скажу. Тому що от цього я не очікував... Тому зараз ми говоримо, що в Німеччині – найбільш економічно розвиненій європейській країні, у принципі, демократичній країні, у країні в серці Європи – виявляється, є загроза неонацизму. Це така новина – ви знаєте, вона приголомшує багатьох", – наголосив журналіст.

Він відкинув ідею, що це президент РФ Володимир Путін і засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин спробували усунути канцлера Німеччини Олафа Шольца.

"Ні, я не думаю. Це дуже такий, інфантильний, аналіз. Тому що чорно-білий абсолютно. Я вважаю взагалі, що такі явища, такі організації, такі групи, така підпільна діяльність, така терористична діяльність – у неї завжди-завжди початок на своїй землі: у своїй країні. Зовнішні сили можуть лише цим скористатися. От скористатися можуть. Вплинути, дати зброю, дати грошей у великій кількості – це Росія може. Те, що могли бути зв'язки, які залишилися ще, скажімо... Пофантазуймо. Скажімо, із дрезденських часів Путіна, коли він працював у тісному контакті зі Штазі. Так, могли залишитися контакти", – відповів Шустер.

Відео: В гостях у Гордона / YouTube