$39.67 €42.52
menu closed
menu open
weather +17 Київ

"Щоб не було ниточки, за яку могли б смикати українське суспільство". Зеленський пояснив нові санкції проти діячів УПЦ МП

"Щоб не було ниточки, за яку могли б смикати українське суспільство". Зеленський пояснив нові санкції проти діячів УПЦ МП Зеленський зазначив, що санкції введено проти семи осіб
Фото: president.gov.ua

У зверненні за підсумками 11 грудня президент України Володимир Зеленський прокоментував рішення ввести санкції проти ще деяких представників Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП). Стенограму виступу опублікувала пресслужба глави держави.

"Рішенням Ради національної безпеки і оборони України застосовані санкції проти семи осіб. Робимо все для того, щоб держава-агресор не мала жодної ниточки, за яку могла б смикати українське суспільство", – пояснив президент.

Зеленський не уточнив, про кого і про що йдеться, але саме 11 грудня він підписав указ про набуття чинності рішення РНБО про санкції щодо семи діячів УПЦ МП. Обмеження проти кожного з фігурантів списку ввели на п'ять років.

Контекст

1 грудня Зеленський анонсував введення персональних санкцій за підривну діяльність російських спецслужб у релігійному середовищі України.

Цього самого дня Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо діяльності релігійних організацій в Україні і персональних санкцій.

3 грудня СБУ озвучила, хто із причетних до УПЦ МП потрапив до списку санкцій РНБО. У списку було 10 людей.

Останніми днями регулярно повідомляють про те, що українські правоохоронці перевіряють об'єкти УПЦ МП у різних регіонах України.

УПЦ МП – частина РПЦ, яка офіційно має статус "самоврядної церкви з правами широкої автономії". На соборі 27 травня УПЦ МП заявила про свою незалежність (внесла зміни до статуту) і висловила незгоду із патріархом РПЦ Кирилом, який підтримав вторгнення РФ в Україну, проте не засудила його. У Православній церкві України вважають, що зміна статуту – це "спроба приховати те, що УПЦ залишається в юрисдикції Московського патріархату".