Вихід ЗСУ на узбережжя Азовського моря вирішить дві задачі.

Військовий оглядач Денис Попович пояснив, чому окупанти посилюються в Приазов’ї.

«Не варто очікувати „жест доброї волі“. Маріуполь вони перетворюють на логістичну базу. Через Маріуполь йдуть по так званому сухопутному коридору в Крим. Але військові, техніка йдуть не в Крим, а в Приазов’я для того, щоб спробувати укріпити оборону Мелітополя, Бердянська, щоб не пропустити наші війська на узбережжя Азовського моря», — заявив Попович в ефірі Радіо НВ.

Тому окупанти, за словами експерта, у Запорізькій області намагаються створити оборонні лінії.

«Вони вбачають в цьому пряму загрозу для так званого Кримського мосту, що тоді отримаємо можливість напряму його обстрілювати і таким чином знищити зв’язок — не лише сухопутний коридор до Криму, а й цей міст. Тому у них таке є завдання. І я не думаю, що там буде „жест доброї волі“. Або якщо він навіть буде, то під доволі серйозним тиском ЗСУ», — додав Попович.

Росія втратить і “схід”, і “південь” України.

Наразі запеклі бої тривають на сході, в районі міста Бахмут. Російські війська продовжують вперто, однак марно штурмувати позиції українців. Також противник частково перекинув сили з півдня та частково мобілізованих з РФ в район Сватово-Кремінна Луганської області. Концентруючи війська на цьому напрямку, ворог намагається зупинити наступ українських військ, а також проводити контратаки. Тобто росіяни намагаються формувати на Луганщині угруповання військ, яке б вдарило по українських позиціях в районі Куп’янська. Намагаються обійти з флангу та зайти в тил, але ці плани відомі. І в росіян нічого не вийде. Про це пише керівник Центру військово-політичних досліджень Олександр Мусієнко для “Уніан”.

Що стосується півдня, окупантам наразі дуже важливо його не втратити. Тож російські війська переходять в глуху оборону, будуть укріплення та готуються до наступальних дій українських сил. Завдяки високоточним ефективним ударам українських сил по складах, військових базах та позиціях окупантів, у них дуже порушується логістика. Тому вони помітно занервували через ці проблеми: почали переносити склади з боєприпасами ближче до окупованого Криму. Це означає, що вони дуже остерігаються нових ударів ЗСУ по складах.

Окупанти бояться ударів ЗСУ, адже для них дуже важливо не втратити південь. Ворог бачить реальні ризики втратити і Мелітополь, і Бердянськ, і лівобережжя Херсонщини. І, таким чином, Росія втратить сухопутний коридор до Криму

Це означатиме, що ЗСУ зможуть “зачинити” ворожі війська на півострові, не дозволяючи їм вийти звідти. Тоді в нас вивільняється більше сил, які можуть бути залученими на сході. Відповідно, в такому випадку російські війська вже не зможуть чогось досягти на Донбасі.

Тому втрата півдня для росіян насправді набагато важливіше, ніж Бахмут чи Авдіївка.

Чи побачимо нові великі успіхи ЗСУ цієї зими?

“Я думаю, що на це можна розраховувати. Ймовірно, спочатку це відбуватиметься на півдні. І фактично це означатиме поразку РФ у цій військовій кампанії. Наступні позитивні очікування – щодо Луганщини, особливо щодо Сватово – Кремінної, та далі на південь. Але не до кордону з РФ, а в напрямку Сєвєродонецька-Лисичанська”, – пише Мусієнко.

У будь-якому разі перед українськими військами відкриваються дуже хороші перспективи.

Звісно, нам би дуже не завадило закріпити їх більшою кількістю важкої зброї: танків та артилерії від партнерів. Але на цьому етапі можна констатувати: українська армія не має жодних намірів заморожувати бойові дії та йти на якусь перерву в зимовий період. Розуміючи ослабленість противника, українські війська навпаки зацікавлені у продовженні контрнаступальних дій і звільненні якомога більше територій цієї зими.