Сили оборони України можуть перейти в новий наступ, який відбудеться в Запорізькій області. Атака може бути неминучою, навіть незважаючи на зиму. Можлива мета операції – звільнення більшої частини захопленого півдня і відтіснення окупаційних військ РФ до вузької ділянки суші, яка з’єднує материк з Кримом.

У виданні Forbes вийшов матеріал, в якому йдеться про те, що ЗСУ здатні перейти в четвертий етап наступу. Цього разу – у Запорізькій області. Агресор Росія вже могла почати маневри, щоб спробувати зупинити контрнаступ українських військ.

Як відзначають журналісти, 9 грудня війська України і окупанти РФ обмінялися артилерійськими пострілами в районі Гуляйполя і Полог Запорізької області, в 65 милях на північний схід від захопленого росіянами Мелітополя.

Вони також наводять слова терориста Гіркіна, який раніше написав, що “російською розвідкою було виявлено пересування великих механізованих сил Збройних сил України поблизу фронту”.

У публікації зазначено, що якщо слова Гіркіна відповідають дійсності, наступ української армії може бути неминучим, і зима цьому не завадить. Ймовірно, ЗСУ поставлять перед собою за мету звільнення більшої частини окупованого півдня і відтіснення російських окупантів до вузької ділянки суші, яка з’єднує материкову Україну з Кримом.

“Якщо це правда, то це може бути ознакою того, що четвертий контрнаступ української армії може бути неминучим, незважаючи на настання зими. Це широко очікуваний наступ – запорізький лівий гак – матиме на меті звільнити більшу частину півдня України і відтіснити війська РФ до вузької ділянки суші, що з’єднує материкову Україну з Кримським півостровом, який російські війська захопили в 2014 році”, – вважають журналісти.

Втім, у статті сказано, що ані у ЗСУ, ані в окупантів Росії в Запорізькій області на даний момент не має достатніх сил для проведення наземної операції.

“Для наступу на Мелітополь може знадобитися більше, ніж декілька важких бригад. У попередніх контрнаступах України – навколо Києва в березні, а потім навколо Харкова і Херсона шість місяців по тому – в кожному з них брали участь щонайменше півдюжини важких бригад”, – написали в Forbes.

Як підкреслили в матеріалі, для звільнення Мелітополя Запорізької області та лівобережжя Херсонщини ЗСУ потрібно буде просунутися на 200 миль і розгромити десяток або більше бригад і полків окупантів РФ.

Окрім цього, війська країни-агресора Росії продовжують зосереджувати зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Запорізькому напрямках. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні у вівторок, 13 грудня.

Вказано, що на всіх інших напрямках ворог намагається стримувати дії підрозділів Сил оборони України, обстрілює позиції ЗСУ та цивільних об’єктів вздовж усієї лінії зіткнення, проводить інженерне обладнання оборонних рубежів та позицій.

Так, за минулу добу підрозділи ЗСУ відбили атаки окупантів у районах населених пунктів Новоселівське, Стельмахівка, Новоєгорівка, Макіївка, Червонопопівка та Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Соледар, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Майорськ, Авдіївка та Мар’їнка у Донецькій області.

За добу противник завдав семи ракетних ударів, п’ять із яких – по цивільній інфраструктурі міста Костянтинівка Донецької області, а також здійснив 79 обстрілів із РСЗВ, у тому числі по місту Херсон. Є втрати серед мирних жителів.

У свою чергу авіація Сил оборони минулої доби завдала п’яти ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки супротивника.

Підрозділи ракетних військ та артилерії ЗСУ вразили два пункти управління та шість районів зосередження особового складу російських окупантів та склад паливно-мастильних матеріалів.