10 грудня українські захисники завдали потужних ударів по окупаційних військах у Мелітополі. Пізніше стало відомо, що було атаковано базу відпочинку, де розташовувалися російські загарбники.

Варто зазначити, що перед визволенням Херсона українські війська також обстрілювали склади та казарми росіян, готуючись до взяття міста.

Чи повторюється тактика ЗСУ з Мелітополем – розповів військовий експерт Олексій Мельник в одному з інтерв’ю.

— Загалом це тактика, яку ЗСУ застосовують з початку конфлікту. Існують різні визначення. Для російської стратегії більш властивий термін активна оборона. Навряд чи Україна здобула цей досвід, але зрозуміло, що він враховувався. Цей досвід активної оборони у нашій стратегії також є. Є й те, що інші називають тактикою дрібних порізів.

Якщо брати початковий етап війни і сьогодні, можна використовувати комбінацію цих двох термінів: завдання ударів, ослаблення супротивника з мінімальними втратами собі перехід у контрнаступ там, де цього створюються раціональні умови. При цьому якогось єдиного плану, я підозрюю, немає, як це було на харківському чи херсонському напрямі. Усі чекали удару на херсонському напрямку, але потім сприятливіші умови створили на харківському. Там контрнаступ, як висловився Резніков, пройшов краще, ніж очікували. У принципі, якщо ми зараз дивимося на південний плацдарм, то треба мати на увазі попередній досвід: не факт, що там буде перший чи основний удар, незважаючи на те, що там найкритичніший напрямок для обох сторін.

Водночас Відповідаючи на запитання «коли» Україна може відвоювати Мелітополь – варто говорити не у часовому вимірі – зазначив експерт. Відповідь залежить від того, коли буде створено сприятливі для цього умови.Перехід у контрнаступ буде або на південному напрямку, або на якомусь іншому, буде тоді, коли там будуть найбільш оптимальні для цього умови. Якщо ми говоримо про час, це залежить від того, наскільки до нього будуть готові відповідні сили.