$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +11 Київ

Член ради при президенті РФ заявив, що війна в Україні може закінчитися "формальним перемир'ям". В Україні відкидали таку можливість

Член ради при президенті РФ заявив, що війна в Україні може закінчитися "формальним перемир'ям". В Україні відкидали таку можливість Війна Росії проти України триває з кінця лютого
Фото: EPA
Війна в Україні може закінчитися "формальним перемир'ям", яке затягнеться на десятиліття. Таку думку висловив член ради міжнаціональних відносин при президенті РФ Богдан Безпалько, пише російське пропагандистське видання URA.RU 13 грудня.

Він вважає, що ситуація може скластися приблизно так само, як між КНДР та Республікою Корея, які досі офіційно перебувають у стані війни, хоча фактично вона закінчилася 1953 року.

"У разі перемир'я просто ніхто не стрілятиме один в одного", – сказав Безпалько.

За його словами, Україна може формально не відмовлятися від якихось територій, від Криму, зокрема.

"Вони декларуватимуть, що ці території українські. Але де-факто укласти перемир'я і по лінії бойового розмежування просто пройде фактичний кордон. Росія декларуватиме, що частини Херсонської та Запорізької – це її території, а Україна – що вся територія станом на 1991 рік – її", – заявив він.

Українська влада вважає, що Росія зараз хоче досягти формального перемир'я, тому публічно нібито наполягає на переговорах, щоб використати паузу для перегрупування сил, а потім знову продовжити наступ. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба переконаний, що Росія, як і раніше, хоче завоювати всю Україну.

В інтерв'ю Девіду Леттерману, яке 12 грудня вийшло на Netflix, президент України Володимир Зеленський заявив, що кінець війни для України настане тоді, коли захисники звільнять усю захоплену окупантами територію. Цитати з інтерв'ю навело НВ.

"Війна  це не заморожування конфлікту. Це не означає, що завтра не літають дрони, а десь на фронті люди вбивають, але це далеко і нас не стосується. Ні, це неправда і нечесно. Тому що все це наші громадяни, які воюють… Війна закінчиться тоді, коли всю нашу землю буде деокуповано", – додав президент.

Контекст

24 лютого президент Росії Володимир Путін оголосив про вторгнення в Україну. Із самого початку, за даними СБУ, він розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився. У квітні росіян вигнали з північних областей, зараз бої відбуваються на сході та півдні країни.

Наприкінці серпня – на початку вересня українські військові почали контрнаступ. Звільнено тисячі квадратних кілометрів території України. Поступове просування ЗСУ триває.

Із 24 лютого до 13 грудня втрати російських окупантів в Україні сягнули, за даними Генштабу ЗСУ, 95 260 військових убитими.

Українська влада неодноразово заявляла, що має на меті деокупацію всіх захоплених із 2014 року Росією українських територій, зокрема Криму. Міністр оборони України Олексій Резніков припустив, що, ймовірно, Україна зможе повернути півострів під свій контроль у 2023 році.