Берлін надає більшу військову підтримку Україні, але вона буде обмежена тими ж видами зброї, які вже були представлені раніше.

Про це заявив представник уряду Штеффен Гебештрайт.

Виступаючи перед журналістами в Берліні Гебештрайт заявив, що Німеччина пообіцяла Україні додаткове озброєння. Однак немає ніяких “якісних змін” в тому, які види озброєних буде поставлено Берліном, додав він.

За його словами, нові поставки повинні будуть “подібні тому, що Німеччина вже постачалася з початком війни”.

Німецький уряд дотримується своєї лінії не постачати танки, незважаючи на заклики Києва. Але є ознаки того, що правляча коаліція хотіла піти далі в майбутньому.

“У нас є майже одноголосне рішення з’їзду нашої партії, в якому йдеться, що ми могли б зробити більше. Те, що у нас (у коаліції) час від часу різні погляди добре відомо”, — сказав у понеділок голова партії “Зелених” Омід Нуріпур.

Нагадаємо, раніше посол України в Німеччині Олексій Макєєв повідомив, що Берлін пообіцяв передати Україні більше зброї та боєприпасів. До того ж, країни ведуть переговори щодо постачання сучасних танків.

“У прямих переговорах нас запевнили, що буде більше зброї і більше боєприпасів. Які саме, ми оголосимо разом у відповідний час”, – сказав він.

Він зазначив, що не хоче чинити дипломатичний тиск на федеральний уряд – натомість хоче змусити Німеччину надати те, що вона має, швидше, оскільки Україна не має часу чекати на зброю. Макеєв наголосив, що українським військовим терміново потрібно більше зенітних систем, самохідних гаубиць, гепардів і боєприпасів.

“Крім того, ми ще ведемо переговори про поставку танків Marder і Leopard. Однак рішення щодо цього залишається за федеральним урядом”, – сказав посол.

Макеєв зазначив, що Україна очікує від німецького уряду більш оперативного реагування на наші конкретні пропозиції та запити. Він додав, що у цього спостерігається позитивна динаміка.
При цьому, за словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, Київ так і не зміг отримати від Берліна згоди на відправку бойових танків Leopard 2.

За його словами, останні домовленості з Берліном стосуються насамперед оборонних систем, таких як система ППО IRIS-T та зенітних установок Gepard.

“Таке рішення ще не ухвалювалося, обіцянок не давалося. Але ми працюємо над цим”, – сказав міністр.

Тим часом, прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас закликала Німеччину та інших союзників продовжити постачання зброї Україні.

“Я закликаю всіх союзників, включно з Німеччиною, надіслати Україні все необхідне, щоб вона могла захистити себе… Якби всі союзники надіслали зброю ще в січні або лютому, багато життів було б врятовано”, – сказала прем’єр-міністерка.

На запитання, чи варто Німеччині також направити в Україну бойові танки Leopard 2, Каллас відповіла: “Кожна окрема країна повинна сказати, що вона може надати, а що ні”. Водночас, вона підкреслила, що поставки зброї стосуються не лише України.

“Йдеться не лише про суверенітет і свободу тієї чи іншої країни в Європі, а й про безпеку всієї Європи”, – сказала естонський політик. За її словами, країна повинна бути спроможна захистити себе, якщо на неї напали.

Нагадаємо: Естонія, одна з найменших країн ЄС, на відміну від Німеччини, вже постачала зброю в Україну до початку російської агресії проти України 24 лютого. Згідно зі статистикою Кільського інституту світової економіки, балтійська країна, що межує з росією, підтримала Україну більше, ніж будь-яка інша країна світу за обсягом свого сукупного валового внутрішнього продукту.