Жоден з планів путіна, який розв’язав війну проти України, не реалізувався, тому що він помилково сприймав ситуацію, тому тактика «випаленої землі» йому не допоможе.

Про це канцлер ФРН Олаф Шольц сказав, виступаючи перед депутатами Бундестагу 14 грудня.

Виступ Шольца був присвячений «фундаментальним прорахункам і помилкам» путіна, який був упевнений, що його війська завоюють Україну за лічені дні, а демократичний Захід під тиском його погроз перекрити постачання газу не буде здатним допомогти Україні.

«Жоден з путінських планів не став реальністю. Оскільки він помилився на рахунок духу Українців, Європи, нас, характеру наших демократій, нашої готовності протистояти імперіалізму. І це справжня історія 2022 року», – підкреслив глава уряду.

За його словами, Україна протистоїть російській агресії, а Німеччина, Захід відповідають на виклики, допомагаючи одне одному.

Разом партнери продовжують підтримувати Україну гуманітарно, фінансово і зброєю і будуть робити це «стільки, скільки буде потрібно». І це одна з причин того, що ЗСУ воюють дедалі більш успішно.

росія, яка це бачить, намагається зруйнувати інфраструктуру, розстрілювати ракетами дітей, жінок і старих, використовує тактику “випаленої землі”.

Але, додав він, це не допоможе путіну: українці продовжуватимуть боротьбу, а друзі на Заході ще більше допомагатимуть Україні всім необхідним, щоб протистояти такому способу ведення війни. Будуть постачатися як артилерія і засоби ППО, так і генератори та трансформатори, пообіцяв німецький канцлер, подякувавши всім, хто зробив внески на конференції донорів у Парижі цього тижня.

«Україна повинна мати змогу вистояти та пройти зиму», – підкреслив політик.

Також, зауважив Шольц, треба подбати, щоб у 2023 році Україна отримала необхідні фінансові засоби. Він нагадав, що ЄС погодив виділення 18 млрд євро. Шольц додав, що фактично дано старт роботі на формуванням «плану Маршалла» для відбудови України.

Паралельно посилюється санкційний тиск на російський режим.

«росія стоїть зовсім одна. Під час саміту G20 на Балі це було видно всім», – заявив глава німецького уряду. Він повторив: «Ми твердо стоїмо на боці України… Україна протистоїть, але також і ми».

Заява уряду є останньою у 2022 році. Канцлер зробив її перед відбуттям до Брюсселя, де пройдуть заходи в рамках ЄС.

Також додамо, що Німеччина направить 30 мільйонів євро на закупівлю обладнання для відновлення пошкодженої російськими обстрілами енергетичної інфраструктури України.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

“Федеральний уряд Німеччини оголосив про внесок у розмірі 30 мільйонів євро на закупівлю обладнання для відновлення пошкодженої російськими обстрілами енергетичної інфраструктури України в рамках Німецько-Українського енергетичного Партнерства. Відповідні кошти будуть спрямовані до Фонду енергетичної підтримки України, створеного Секретаріатом Енергетичного Співтовариства”,- йдеться в повідомленні.

За словами міністра енергетики України Германа Галущенка, закуплене обладнання допоможе якнайшвидше відновити електропостачання населенню цієї воєнної зими.

Нагадаємо, у квітні Енергетичне співтовариство створило Фонд енергетичної підтримки України. Консолідовані кошти від донорів фонду спрямовуються на відновлення енергетичної інфраструктури, яка була пошкоджена або зруйнована внаслідок бойових дій на території України. Першим донором Фонду став уряд Данії.

Міністерство енергетики України координує запити українських компаній на проведення відновлювальних робіт. При цьому процедуру обрання постачальників реалізовує міжнародне закупівельне агентство із досвідом у галузі енергетики.

Українці вдячні за допомогу та підтримку! Разом ми можемо більше! Перемога близько!