Взимку російська армія намагатиметься перехопити ініціативу на полі бою, попередив Олексій Арестович.

Із середини грудня на фронті очікується ескалація. Росія формує резерви для нового наступу, щоб досягти хоч якихось результатів до річниці війни.

Такою інформацією поділився радник Офісу українського президента Олексій Арестович увечері 13 грудня в ефірі YouTube-каналу російського блогера Марка Фейгіна.

“Слід чекати з середини грудня і до кінця лютого, тобто вже зараз. Вони будуть робити серйозні зусилля з перехоплення ініціативи на фронті… Вони спробують прорватися в кількох місцях”, – розповів Арестович.

Він уточнив, що це будуть не блискавичні удари, а досить тривалі спроби відтіснити ЗСУ на окремих ділянках фронту.

“У них немає сил і засобів, щоб швидко прорватися і захопити десь. Вони давитимуть так само, як і під Бахмутом, як вони брали Лисичанськ і Сєвєродонецьк, довго і нудно продавлюючи… І до кінця лютого, до річниці війни, вони спробують вийти до якихось результатів. Ось це їхній план”, – наголосив радник. Він запевнив, що такі плани абсолютно не означає, що Кремлю вдасться їх реалізувати. Проте українським військам, за його словами, може бути “неприємно”.

Вже не один політолог та військовий експерт зазначав, що до кінця зими Сили оборони України мають вийти на лінію розмежування 2014 року, а протягом наступного року повністю звільнити від росіян Луганську область.

Росіяни концентрують великі сили, які переважно складаються з мобілізованих, щоб відновити наступальний потенціал. Ареною цього наступу, найімовірніше буде не Білорусь та Київський напрямок, а Донбас.

Про це 24 каналу розповів військовий оглядач Денис Попович. На його думку, це може бути, наприклад, північ Луганської області.

Так, на цьому напрямку російські загарбники можуть спробувати відновити свої позиції, що були втрачені внаслідок контрнаступу Збройних Сил у вересні. Або ж це може бути “Донецька дуга”, де окупанти все ще намагаються захопити Бахмут.

Східний напрямок – найбільш небезпечний у цьому сенсі, – наголосив військовий оглядач.

На його думку, це може бути наступ силами мобілізованих. У Росії чомусь вважають, що саме “мобіки” можуть допомогти їй переламати хід подій на фронті.

Чи вдасться росіянам здійснити “великий наступ”

Для того, щоб наступати країні-агресорці необхідна навчена армія. Військо окупантів спочатку має пройти підготовку та бойове злагодження. Окрім того, Росія має забезпечити мобілізованих усім необхідним.

А ми чудово знаємо, яку підготовку проходять ці “чмобіки”. Зараз росіяни діють методами маршала Жукова, який закидував позиції противника “м’ясом”,– підкреслив Попович.

За його словами, саме у такий спосіб зараз відбувається битва за Бахмут. Російські солдати хвилями йдуть на позиції українських військових та намагаються продавити оборону міста. Ба більше, згідно з російськими джерелами, Владімір Путін особисто наказав берегти військову техніку, але не людей.