fbpx

Як відмовитися від солодощів

Неможливість відмовити собі в зайвому шматочку торта чи тістечка – велика проблема для мільйонів людей у всьому світі на шляху до ідеального тіла. З ранку ти стоїш у черзі за свіжою булочкою, перерва на каву без цукерок для тебе — порожня, а не спробувати іменинний торт колеги — злочин? Якщо це про тебе, то ти затятий ласун, але все ще можеш змінити своє ставлення до солодкого. Як перемогти цукрову залежність? Детально розповімо у цій статті.

Як відмовитися від солодощів?

Чому шкідливо їсти солодке?

Насамперед, солодке шкодить нашому здоров’ю. Насамперед страждають зуби, шкіра та серцево-судинна система.

Як солодке позначається на шкірі:

Так як у солодощі часто додають рафінований цукор, то баланс бактерій в організмі порушується. В результаті на обличчі, спині та шиї можуть з’явитися гнійники.
Надлишок цукру у крові викликає збільшення інсуліну, який виробляє кортизол. Як наслідок, у людини виникає хворий зелений відтінок. Також через солодощі поверхня шкіри може бути нерівною.

Як солодке відбивається на серцево-судинній системі:

Через те, що солодощі піднімають рівень цукру в крові, артеріальний тиск піднімається, а серцебиття частішає. Це викликає перебої у роботі серця.

Чому шкідливо їсти солодке?

Шкідливість солодкого для зубів:

Цукор взаємодіють з бактеріями ясен, язика та зубів. Через це в ротовій порожнині виробляється кислота, що роз’їдає емаль. Внаслідок такої реакції з’являється карієс.

Також має значення час дії солодкого на зуби. Набагато краще один раз з’їсти кекс із чаєм, ніж весь день їсти по одній цукерці на годину.

Поради, як безболісно відмовитися від солодощів

Не виключати цукор повністю. Маючи на меті скинути вагу люди нерідко зовсім відмовляються від цукру і простих вуглеводів, що в корені неправильно. Організму потрібен цукор, оскільки він відповідає за добрий настрій, припливи енергії та бадьорості.

Плюс до всього, харчування має бути збалансованим. І якщо ви звикли до солодкого, то нерозумно позбавляти себе насолоди. Відсутність насолод може створити для організму справжній стрес, який позначиться на вашому загальному стані. Тому бажано в першій половині дня не відмовляти собі в улюблених солодощах (звичайно ж, їсти їх треба в міру).

Підібрати корисну альтернативу.

Цукор входить до складу не тільки тістечок та іншої випічки, але також міститься і в горіхах, фруктах, молочних продуктах і сухофруктах. Велику кількість цукру ви знайдете у банані. Цей фрукт, як і шоколад, здатний підняти настрій та дати заряд енергії.

Банани – альтернатива солодощам

Важливо! Іноді ми навіть не здогадуємося, що у звичних нам продуктах міститься чимало цукру, адже вони здаються такими невинними. До них відносяться крекери, хліб, кетчуп та приправи для салатів. Тому варто згаяти час і почитати, з чого складається продукт на його упаковці.

Не пити цукор. Найчастіше ми споживаємо цукор не з продуктами, а разом з напоями. Зазвичай там його міститься навіть більше. Під суворою забороною знаходяться пакетовані соки та підсолоджене газування.

Вони висока частка цукру, що викликає підвищений апетит. До речі, чай та кава теж краще пити без цукру.

Замініть його на мед чи прянощі. Причому мед краще їсти у чистому вигляді, оскільки за високої температури він втрачає свої корисні властивості.

Контролювати апетит. Як правило, прості вуглеводи є швидкими перекушуваннями. Але краще віддавати перевагу фруктам, горіхам і овочам. Тоді перекушування стане не просто корисним, але ще й здоровим.

Уважно розробіть свій раціон. Найкраще харчуватися дрібно (5-6 разів на день). Сніданок має бути ситним та поживним, а вечеря – легким.

Займатися спортом. Якщо відмовитися від солодкого вище за ваші сили, то завжди можна змістити фокус на фізичне навантаження. Фітнес підтягне тіло та виробить витривалість. Він також прискорить метаболізм і обмін речовин почне працювати на вашу користь. Після вживання простих вуглеводів в ідеалі потрібно займатися спортом або будь-якою іншою фізичною активністю (швидка ходьба, міні-прибирання, спуск та підйом сходами замість ліфта). Це мінімізує негативний вплив цукру на організм та загальмує жироутворення.

Відновити режим сну. Вчені підтвердили зв’язок налагодженого режиму та потяг до солодкого. Люди з недосипанням частіше потребують цукру, оскільки у них спостерігається нестача енергії та сил. Їм здається, що найпростіше з’їсти булочку чи батончик. Недосип також шкідливий тим, що він викликає проблеми з травленням і уповільнює метаболізм. Саме тому важливо розуміти, скільки годин сну потрібно саме вам і слідувати зручному для вас режиму.

Як перестати їсти солодке – методика Енн Річі

Фахівець із правильного харчування Енн Річі створила власну систему з позбавлення від цукрової залежності, яка працює безвідмовно.

1-й етап. Замінити продукти з великим вмістом цукру на менш солодкі аналоги

Тут не потрібно відмовлятися від цукру повністю. Достатньо лише підібрати продукти з меншим вмістом цукру, ніж зазвичай. Припустимо, апельсинами замінити банани та виноград.

2-й етап. Зменшити споживання фруктози

На цій стадії організм замість вироблення енергії із цукру починає виробляти енергію із жирів.

Тепер необхідно мінімізувати надходження натурального аналогу цукру до п’яти грамів на добу. Ключовий момент тут – налаштувати смакові рецептори так, щоб вони знову почали відчувати солодкий смак їжі.

Пам’ятайте, що фруктоза в основному міститься у фруктах і на цій стадії виключіть їх із раціону.

3-й етап. Спробуйте цукор знову

Тепер потрібно переконатися, що ваш організм перейшов на роботу на жирах. Для цього додайте в раціон продукти із середнім та високим вмістом цукру. Цей метод — лише психологічний трюк. Його суть у тому, що при перебудові організму на використання жирів замість цукру після споживання солодощів у вас з’являтиметься дискомфорт. Багато людей відчувають такий шок, що після цього абсолютно втрачають бажання їсти цукрозміщувальні продукти.

4-й етап. Закріплення

На останній стадії ви знову повертаєтеся до першого етапу, тобто додаєте до раціону продукти із середнім вмістом цукру. Тепер ви навіть можете дозволити собі шматочок торта. Правда, після цього вам уже не захочеться з’їсти всі ласощі цілком.

Як відмовитися від солодощів?

Обидві методики спрямовані на позбавлення від цукрової залежності, покращення самопочуття та корекцію фігури. Вибирайте програму, яка вам ближча і здається більш підходящою саме вам, адже індивідуальний підхід — це вже півсправи.

Невелика порада: якщо вам важко уявити себе без солодощів, розглядайте відмову від них як челендж, який допоможе вам стати сильнішим та дисциплінованішим. А як нагороду ви ще й отримаєте здоровіший організм, менш часті перепади настрою, покращену пам’ять та концентрацію.

На закінчення хочеться побажати вам терпіння і поблажливості по відношенню до себе, адже результати, що стоять, неодмінно прийдуть, але тільки з часом і зусиллями. Не чекайте швидкого ефекту та вірте в себе!

You cannot copy content of this page