Сили оборони України встановили вогневий контроль над логістикою російських окупаційних військ на лівобережжі Херсонської області. Загарбники демонструють панічні настрої і намагаються змінювати свої місця дислокації.

Вони обстрілюють правий берег Дніпра, щоб показати нібито “контроль” над територіями Херсонщини, звідки їх вибили. Про це заявила представниця Оперативного командування Південь Наталія Гуменюк.

В ефірі всеукраїнського телемарафону UA Разом вона розповіла про те, що вогневий контроль ЗСУ над логістикою окупантів на лівобережжі Херсонської області змушує ворога в паніці переміщати свої сили і засоби.

“Те, що вони намагаються переконати, що і лівий берег повністю під їх контролем, але все ж ми спостерігаємо певні панічні настрої щодо переміщення техніки, озброєння. Намагаються вишукувати нові місця дислокації у зв’язку з тим, що установка вогневого контролю по тому напрямку їх змушує переміщатися”, – сказала Гуменюк.

Також вона додала, що війська РФ через таку ситуацію перебувають у напрузі і посилюють тиск на місцевих жителів.

їх звичайна вже народна така забава — вони постійно пакують речі, складають, перекладають намародеренное майно і вишукують, в який бік його переміщати, тому що розуміють, що тиск буде продовжуватися. Паралельно з цим вони посилюють поліцейські методи впливу на місцеве населення, оскільки намагаються їх хоч якось переконати, що їх „влада” – це влада. Але їм віри немає”, – підкреслила Наталія Гуменюк.

На жаль,  бувально щойно, 15 грудня, російська армія знову обстріляла центр Херсона. Внаслідок ворожої атаки загинуло щонайменше двоє людей.

Про це повідомив заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко.

“Ворог знову вдарив по центру міста. 100 метрів від будівлі Херсонської ОВА, яка була атакована вчора”, – наголосив він.

За словами Тимошенка, на місці працюють екстрені служби.

Водночас Голова правління Аналітичного центру “Донбаський інститут регіональної політики”, співзасновник у Гуманітарній організації “Відповідальні громадяни” Енріке Менендес висловлює думку, що існує велика ймовірність відновлення наступу з боку російських військ.

 “Вже майже місяць пройшов з моменту, як було оголошено, що мобілізацію до завершено. Слід гадати, що у більшості завершено і злагодження цих сил. Тобто Росія готова нехай у справу сотні тисяч людей, набраних під час мобілізаційної кампанії”, – пояснює експерт.

Та й логіка війни, за його словами, диктує, що коли промерзне земля, наступальні дії можна буде відновити.

“Звичайно, я не маю даних, які є у нашого Генштабу, щоб розуміти, на яких напрямах це може статися. Але якщо Кулеба говорить про широкомасштабний наступ, то, напевно, передбачається, що це буде спроба повторити щось на кшталт того, що сталося 24 лютого. Наскільки це зараз можливо сказати складно. Але мені здається, наша армія зараз готова зустріти супротивника. І такої переважної сили у РФ, щоб продавити ЗСУ, зараз немає”, – зазначає Енріке Менендес.

Щодо постачання Україні більш просунутого озброєння – тут, на думку експерта, багато залежатиме від того, як пройде зиму Європа, як розвиватиметься внутрішня ситуація в США після довиборів до Конгресу. Є як можливості, і ризики.

“До ризиків слід віднести те, що економічна ситуація, що погіршується у світі, втома від війни в Україні, можуть тиснути на наших західних партнерів. Але з іншого боку, я абсолютно впевнений, що підтримка України не знижуватиметься. Чинники, які виступають за підтримку, переважають будь-які негативні наслідки. І те, що ми бачимо зараз, це підтверджує, – наголошує Енріке Менендес. – Щодо постачання нам систем ППО Patriot, як відомо, це складне питання. Він обговорюється давно і поки що безрезультатно. Я скоріше скептично ставлюся до такої можливості. Принаймні на цій фазі війни. Якщо не станеться чогось неординарного, що змусить Захід ще вище підняти ставки, то навряд чи ми побачимо системи Patriot на українській землі найближчим часом. Втім, те, що ми отримуємо системи NASAMS, Hawk – також дозволяє нам допомагати захистити небо. Ефективність нашої ППО в останні місяці – явний доказ цього”.