$39.78 €42.38
menu closed
menu open
weather +11 Київ

На радарі МіГ-29 Shahed схожі на зграю птахів. Український льотчик розповів, чому радянські винищувачі малоефективні проти дронів-камікадзе

На радарі МіГ-29 Shahed схожі на зграю птахів. Український льотчик розповів, чому радянські винищувачі малоефективні проти дронів-камікадзе Пілот назвав дрони-камікадзе великим викликом для авіації
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / Facebook
Використання Росією для атак по Україні безпілотників іранського виробництва дуже змінило характер війни. Про це в інтерв'ю The Drive, опублікованому 13 грудня, розповів пілот українського винищувача МіГ-29, відомий під позивним Джус.

За його словами, у березні головним завданням авіації було "полювання" на російські крилаті ракети, якими окупанти бомбардували військові й мирні об'єкти. Тепер до них додалися дрони Shahed, і їм далеко не так просто протистояти, "особливо у винищувачі часів холодної війни".

"Я згадував про крилаті ракети, а з безпілотниками ситуація ще гірша, особливо в нічний час. Дуже складно шукати, відстежувати й боротися із цим типом загроз", – сказав пілот.

Він розповів, що через іранські дрони в жовтні темпи бойових вильотів протиповітряної оборони ВПС України були порівнянні з березневими.

"У мене було багато бойових вильотів проти Shahed, особливо в жовтні, і було кілька дуже гарних перехоплень, і навіть кілька випадків, коли я був готовий стріляти. Але вони були просто над містами й селищами, і я не міг виконувати свою роботу, тому що вона могла зробити більше шкоди, ніж користі", – пояснив Джус.

Він зазначив, що в таких ситуаціях пілот дає дронам змогу летіти до районів, прикритих наземними засобами ППО.

"На жаль, це досить поширена ситуація і це великий виклик для льотчика-винищувача", – зазначив він.

Джус наголосив, що, окрім складності повітряного бою над населеними пунктами, радари винищувачів МіГ радянського зразка не забезпечують коректного зображення БПЛА, що створює додаткові труднощі.

"Картинка така, що на екрані радара він досить схожий на зграю птахів, що летить унизу, або навіть на вантажівку, яка рухається дорогою. У випадку із крилатою ракетою вища швидкість і ефект Доплера, що виникає в підсумку, дають радару МіГ легко виявити загрозу. Але Shahed, що повільно летить, може легко загубитися серед дахів та інших наземних перешкод", – додав він.

Контекст

Росія застосовує в Україні щонайменше два види іранських БПЛА дрони-камікадзе Shahed-136 і багатоцільові БПЛА Mohajer-6. Росіяни перефарбували Shahed у свої кольори й назвали "Герань-2".

Іран спочатку заперечував постачання дронів російській армії. 5 листопада у МЗС Ірану визнали, що такі постачання були, але запевнили, що йдеться про "обмежену кількість безпілотників" й постачання "за кілька місяців" до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Ця заява не відповідає дійсності, наголосив спеціальний представник США у справах Ірану Роберт Меллі. Він сказав, що Іран передавав Росії десятки ударних дронів цього літа.

7 грудня агентство dpa повідомило, що РФ замовила в Ірану сотні нових ракет і безпілотників. Як заявили джерела агентства, вони знають, що Іран планує значно збільшити постачання безпілотників і ракет до Росії. Співрозмовник ЗМІ зазначив, що не думає, що їх уже відвантажили, але вони, безперечно, є у списках замовлень росіян.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив 30 листопада, що українські військові від початку повномасштабного вторгнення РФ виявили 240 тис. повітряних цілей російських окупантів. "Близько 80% знищується нашими вогневими засобами", зазначив він.