$39.58 €42.26
menu closed
menu open
weather +12 Київ

"Я знаю, що можу перемогти цього ворога". Залужний розповів, скільки військової техніки потрібно Україні для виходу на кордони 23 лютого й у чому важливість Мелітополя для деокупації Криму

"Я знаю, що можу перемогти цього ворога". Залужний розповів, скільки військової техніки потрібно Україні для виходу на кордони 23 лютого й у чому важливість Мелітополя для деокупації Криму Залужний перерахував техніку, необхідну ЗСУ для деокупації України
Фото: Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine / Facebook
Для деокупації території України Збройним силам потрібен відповідний ресурс, водночас потреба у військовій техніці значно вища, ніж в особовому складі. Про це головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний розповів в інтерв'ю виданню The Economist, опублікованому 15 грудня.

Залужний зазначив, що мобілізація в Україні триває у плановому режимі і, за його підрахунками, немає потреби у спеціальній "черговій хвилі". Він сказав, що "мені не потрібні ще сотні тисяч" і що у ЗСУ "досить людей".

Залужний заявив, що "знає, що може перемогти цього ворога", але потрібні ресурси. Зокрема, він говорить про 300 танків, 600700 БМП, 500 гаубиць – і тоді, на його думку, українським силам цілком реально вийти на рубежі 23 лютого.

Головком ЗСУ пояснив, що українським військам, щоб дістатися кордонів Криму, на сьогодні потрібно подолати відстань 84 км до Мелітополя Запорізької області.

Він зауважив, що ЗСУ буде досить здобути контроль над містом, бо Мелітополь дав би Україні повний вогневий контроль над сухопутним коридором. Залужний пояснив, що з Мелітополя ЗСУ вже можуть вести вогонь по Кримському перешийку, тими ж HIMARS та іншими засобами.

Залужний водночас не став прямо відповідати на запитання, чи стримують союзники Україну від наступу на Крим.

Контекст

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин та незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

24 лютого президент Росії Володимир Путін оголосив про вторгнення в Україну під виглядом "демілітаризації" і "денацифікації" України. Із самого початку, за даними СБУ, Путін розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився.

Українська влада неодноразово заявляла, що має на меті деокупацію всіх захоплених із 2014 року Росією українських територій, зокрема Криму.

Оглядач сайта НВ, ведучий "Радіо НВ" Іван Яковина вважає, що після звільнення Херсона ЗСУ, найімовірніше, наступатимуть у бік Криму.

Міністр оборони України Олексій Резніков припустив, що Україна може повернути Крим без бою на тлі внутрішньої кризи у РФ.

Заступник Резнікова Володимир Гаврилов не відкинув, що сили оборони України зайдуть в окупований РФ Крим до кінця грудня. Він висловив думку, що ЗСУ воюватимуть і взимку, використовуючи набраний темп.

Розв'язана Росією війна в Україні закінчиться до початку літа 2023 року, спрогнозував начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов у середині жовтня. "Для початку" Україна вийде на кордони 1991 року, зазначив глава розвідки.