Загроза повторного російського наступу є серйозною, проте не настільки, як це було на початку повномасштабного вторгнення. Про це розповів радник Офісу президента Олексій Арестович  у розмові з російським опозиціонером та правозахисником Марком Фейгіним.

“Росія не зменшила апетитів, вона хоче досягти проміжних певних цілей – втримання Криму, захоплення Донецької та Луганської областей. Росія створила 200 тисяч резервів, і це серйозний фактор, бо попередні угруповання становили близько 300 тисяч. З іншого боку – у ЗСУ зараз біля одного мільйона людей. Ми можемо домобілізуватися, хоча Залужний каже, що зараз це не потрібно. 200 тисяч людей – це серйозний фактор, особливо якщо їх зосередити на певному напрямку, вони спричинять багато неприємностей. Бахмут атакує біля 40 тисяч осіб, і якщо таких напрямків буде ще 5, то це – проблема”, – пояснив Арестович.

Радник Офісу також президента підкреслив, що у мобілізованих техніка буде не настільки хороша, як у тих угруповань, які заходили на початку повномасштабної війни на територію України.

“З іншого боку – це мобілізовані, і вони готують їх непогано. Але все одно це мобілізовані, якість військової техніки не така хороша, як на початку, в артилерії у них проблема – не можна застосовувати стільки снарядів, як це було раніше. Ми стали сильнішими – є західна зброя, є люди з бойовим досвідом. Найближчі 2-3 місяці будуть схожими на те, що було у квітні-червні, коли Росія завалювала нас трупами. Тоді вони взяли три міста – Лисичанськ, Сєвєродонецьк і Попасну. Зараз загроза буде сильнішою. Залужний все оцінює з песимістичного сценарію, але я вважаю, що це угруповання буде обмеженим у боєздатності”, – пояснив Арестович.

Військовий експерт, офіцер Армії оборони Ізраїлю Ігаль Левін також не виключає, що Росія може спробувати здійснити новий наступ на Київ.

Коментуючи останню заяву Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного про те, що РФ може готувати наступ за різними напрямками, у тому числі і на Київ, експерт зазначив, що в цьому немає нічого дивного, адже війна ще не скінчилася

На думку Левіна, для наступу Росії необхідно зібрати кілька сотень тисяч окупантів. Маючи в розпорядженні 200 тисяч військових, РФ може спробувати підійти до Києва, додав експерт:

“Я сумніваюся, що можна захопити Київ такою кількістю солдатів, але можна здійснити спробу його оточення”.

Коментуючи названі Залужному терміни подібного наступу – в кінець січня або березень – Левін зазначив:

“У масштабах такої великої війни кінець січня і березень – це велика різниця. За 1-2 місця різниці можна навчити екіпаж або отримати нові види озброєння і т.д.”.

Додамо: ситуація під Бахмутом, де російська армія завзято намагається прорвати фронт залишається дуже важкою. Щоб послабити ворога, ЗСУ почали активно працювати з його тилів, громлячи бази та склади.

Такою інформацією у своєму каналі у Telegram поділився український військор Богдан Мірошников.

«ЗСУ міцно взялися за оперативні тили бахмутського угруповання ворога. У перспективі ситуація від цього у загарбників суттєво погіршиться», – розповів журналіст.

ЗСУ тим часом тримають фронт на передовій, не даючи ворогові просунутися вперед.

За даними Мірошникова, найважчі бої на цьому напрямі відбуваються біля Опитного, Курдюмівки, Клещівки, а також у напрямку Даліївки.

«На східному березі Бахмутки ворог продовжує потужний тиск і зміг дещо просунутися у приватному секторі. В інших місцях окупанта було зупинено, арта з усіх боків працює без зупинки», – розповів воєнкор.

Зазначимо, що Бахмутський напрямок чи не єдина ділянка фронту, де армія РФ зберегла бойовий потенціал.

Основа окупаційного угруповання там – це ПВК «Вагнер», точніше, величезна кількість російських зеків, завербованих цим угрупуванням.